Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății din Seattle și-a reevaluat previziunile privind bilanțul epidemiei de coronavirus în România, modificând data la care în țara noastră nu se vor mai înregistra decese, dar și numărul total al morților.

Astfel, potrivit noilor date, România se află pe o pantă descendentă a numărului de decese, însă abia începând din 1 iunie am putea asista la zile fără decese anunțate, și nu prima săptămână a lunii mai, așa cum se estimase în urmă cu aproape cu o lună.

Graficele privind numărul victimelor provocate de coronavirus în România au fost, de asemenea, actualizate, astfel că numărul total al deceselor ar putea ajunge la 1.140 până la data de 1 iunie.

Institutul IHME este un centru de cercetare a sănătății populației și susține că oferă măsurarea riguroasă și comparabilă a celor mai importante probleme de sănătate din lume, oferind datele factorilor de decizie.

În plină pandemie, IHME a realizat o analiză a situației existente în țările afectate de coronavirus, inclusiv în România, în baza datelor oficiale furnizate de autorități. Datele sunt actualizate zilnic, în funcție de informațiile apărute pe site-urile de specialitate din fiecare țară în parte. În România, datele sunt oferite în timp real pe site-ul stirioficiale.ro.

Bazându-se pe aceste date, IHME a realizat previziuni ale numărului total de decese dintr-o țară, previziuni ale perioadei de vârf a epidemiei, dar și previziuni privind epuizarea resurselor de care dispun sistemele de sănătate din fiecare țară analizată.