Natura ne oferă multe opțiuni pentru a ne ajuta corpul să elimine pietrele la rinichi, precum și pentru a preveni formarea lor dacă suntem predispuși la formarea de pietre.

Iată câteva dintre infuziile naturale care ne pot ajuta să eliminăm pietrele la rinichi:

Sânziană de grădină

Contribuie atât la tratarea, cât și la prevenirea formării pietrelor la rinichi, deoarece este foarte bogată în saponine și cumarine, care au capacitatea de a crește volumul de urină. La aceasta se adaugă acțiunea sa vindecătoare, diuretică și protectoare.

Vârfurile înflorite sunt folosite ca decoct (1 lingură la un pahar, sucul de la ½ lămâie și miere). Putem bea până la 3 pahare pe zi.

Mesteacăn

Se recomandă atunci când pietrele sunt de acid uric. Și asta datorită acțiunii sale diuretice deosebite care ajută la eliminarea excesului de acid uric. În plus, are proprietăți dezinfectante și antiinflamatoare.

Se prepară ca decoct din scoarța și frunzele sale (1 lingură la un pahar). Putem bea până la 3 pahare pe zi.

Hrenoasă

Este una dintre cele mai eficiente plante pentru eliminarea pietrele de oxalat de calciu. Principala sa virtute este capacitatea sa de a le dizolva. De asemenea, este diuretic, calmant și antiinflamator. Trebuie evitată în caz de tulburare tiroidiană.

Planta se utilizează proaspătă sau uscată și în extracte.

Coada calului

O plantă foarte utilă, care ajută la eliminarea tuturor tipurilor de pietre la rinichi datorită proprietăților sale diuretice și antispastice: relaxează canalele renale, facilitând expulzarea pietrelor. De asemenea, este o sursă excelentă de potasiu care ajută la dizolvarea lor.

Se folosește sub formă de decoct  (1 lingură la un pahar). Putem bea până la 3 pahare pe zi.

Oțet de mere

Conținutul său de enzime și acid acetic îngreunează cristalizarea oxalatului de calciu și facilitează dizolvarea pietrelor la rinichi care sunt deja formate.

Se adăugă 1 lingură la un litru de apă mineralizată slabă, se amestecă bine și se bea pe tot parcursul zilei timp de o săptămână.

 Cocktail de plante

Dacă avem nevoie de un aliat bun pentru eliminarea pietrelor de la rinichi, acest amestec de plante medicinale este ideal. Ajută la dizolvarea pietrelor, facilitează ieșirea lor și este dezinfectant.

Ingrediente:

60 g sânziană de grădină

20 g cimbru

20 g frunze de mure

20 g urzică

Mod de preparare: Se fierb 4 linguri din acest amestec timp de 5 minute într-un litru de apă cu un nivel redus de mineralizare. Se lasă acoperit timp de aproximativ 10 minute și se filtrează. Se adaugă suc de lămâie și puțină miere și se bea amestecul pe tot parcursul zilei.

Formarea pietrelor la rinichi poate avea mai multe cauze: o predispoziție genetică, obiceiuri alimentare inadecvate, printre altele, care facilitează formarea de nisip sau pietre.

Acestea sunt alcătuite din 80% oxalat și fosfat de calciu, 12% struvit (reziduuri din infecții) și 8% acid uric.

Medicina naturistă ne ajută să le tratăm dacă le avem deja și să prevenim formarea lor dacă există o predispoziție genetică. Utilizarea plantelor medicinale trebuie însă evitată în caz de sarcină sau alăptare și de către persoanele cu insuficiență renală.

Pe lângă plantele medicinale pe care le-am recomandat, există și alte remedii:

Citrat de potasiu. În cazul calculilor cu oxalat de calciu, acest supliment ne ajută la reducerea excreției de calciu prin rinichi și va face dificilă cristalizarea pietrei.

Citrat de magneziu. Reduce aciditatea urinei (care poate favoriza calculii), reduce concentrația de oxalat de calciu renal și împiedică cristalizarea acestuia, dilată conductele renale și facilitează expulzarea calculilor.

Vitamina B6. Este o vitamină esențială pentru metabolismul adecvat al acidului uric și ajută la reducerea excesului de oxalat urinar, responsabil pentru formarea calculilor. Are un rol foarte important în prevenire dacă suferim de litiază renală.

Cu toate acestea, este important ca în cazul unor probleme de sănătate să urmăm în primul rând indicațiile medicului. La fel trebuie să procedăm și în cazul de hipotiroidism simptome. Sănătate multă tuturor!