Life

Informații utile despre iluminatul exterior inteligent

Casa continuă să devină un spațiu tot mai inteligent. Acest lucru ne determină să facem în așa fel încât și exteriorul să beneficieze de tehnologie.

Piața în continuă creștere a dispozitivelor inteligente, stimulată oferta marilor jucători tehnologici, a adus în prim plan mai multe mărci de dispozitive care pun un accent din ce în ce mai mare pe exterior.

Există camere și sonerii inteligente, dar și o gamă mare de opțiuni de iluminat disponibile, la diferite prețuri și niveluri de integrare inteligentă. În cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre cele mai bune opțiuni din fiecare categorie. Dar mai întâi trebuie să clarificăm ce este iluminatul de exterior.

Ce este iluminatul exterior?

Când cineva se gândește la iluminatul exterior, are în vedere diferite tipuri de iluminat. Lumea vede acest lucru diferit, așa că am mers mai departe și am împărțit acest lucru în câteva categorii distincte pentru a acoperi toate tipurile și pentru a vă oferi câteva idei pe care probabil le-ați trecut cu vederea.

Becuri inteligente

Cea mai de bază dintre opțiunile de iluminare inteligentă este becul inteligent. În timp ce cele mai multe dintre acestea sunt destinate utilizării în interior, există câteva care sunt de asemenea potrivite pentru exterior. Acestea nu se vor arde din cauza prafului și umidității.

Corpuri de iluminat pentru exterior

Acestea sunt corpurile de iluminat tipice decorative, cu fir fix, montate în exteriorul clădirilor și al altor structuri. De obicei, sunt prevăzute cu becuri standard, cu un abajur atrăgător care protejează soclu de lumină becului. Se poate utiliza orice corp de iluminat standard împreună cu un bec inteligent, dar există și câteva opțiuni personalizate pentru exterior, este vorba de iluminatul cu led.

Iluminat cu leduri și unghi de radiere tip flood

Acest tip de iluminat este de obicei alimentat de la rețea. Acest tip de  iluminat oferă un unghi larg, lumină puternică pe o suprafață mare. Există o gamă variată de lămpi de iluminat de acest tip (albe sau colorate). Se pot monta pe perete sau în grădină.

Iluminarea căii de acces

Uneori numite lumini de piedestal, aceste dispozitive independente sunt proiectate pentru a fi plasate în jurul zonelor pavate și ale pasarelelor pentru a oferi un nivel minim de iluminare pentru deplasarea pe timp de noapte. Bineînțeles, unele dintre acestea au făcut un pas mai departe și oferă și ajustarea culorii și a luminozității.

Spoturi luminoase

Aceste lumini sunt opusul celor cu unghi de radiere tip flood, prin faptul că oferă o  iluminare mai îngustă pentru a evidenția caracteristicile grădinii și pentru a crea o atmosferă plăcută în spațiul exterior. Ele pot fi alimentate de la baterie sau prin intermediul unui cablu. Deși poți fi plasate în grădină, unele pot fi montate opțional pe perete pentru a acționa ca niște lămpi.

Iluminare decorativă cu benzi sau și șururi de lumini

Această luminare decorativă este de diferite tipuri-benzi luminoase sau șiruri de lumini individuale.

Beneficiile iluminatului inteligent în exterior

La fel ca în cazul iluminării inteligente interioare, există diferite avantaje ale folosirii iluminatului exterior și utilizarea sa prin intermediul unei aplicații inteligente. Fie că este vorba de Apple’s HomeKit, Samsung’s Smart Things sau chiar doar de conectarea unui asistent vocal popular precum Alexa sau Asistentul Google, se poate avea parte de confort, de control de la distanță și capacitate de automatizare care vă pot îmbunătăți aspectele ce țin de divertisment și de siguranța casei.

Un beneficiu interesant pe care îl oferă majoritatea opțiunilor de genul acesta este un fel de control al atmosferei. Acest lucru vă permite să configurați o gamă de lumini și dispozitive pentru a le activa printr-o singură comandă sau apăsare pe buton. Puteți, de exemplu, să setați o grămadă de lumini exterioare la diferite culori presetate, să activați o anumită caracteristică și să începeți o listă de redare pe difuzoarele voastră exterioare.

La celălalt capăt al spectrului puteți conecta camere de securitate, senzori de mișcare sau senzori de contact pe porți sau uși pentru a declanșa automat anumite lumini, apoi le puteți opri dacă nu mai sunt necesare. Acest lucru poate acționa atât ca un factor de descurajare pentru intruși, cât și ca mijloc de iluminare mai bună a spațiului exterior pentru a surprinde activitatea pe timp de noapte pe camerele de supraveghere.

Unele dintre opțiunile pot include senzori de mișcare, ceea ce constituie un avantaj interesant. În funcție de platforma  inteligentă folosită, puteți integra senzori terți pentru a controla luminile, fie puteți utiliza camere de supraveghere ca senzori de mișcare. Ce părere aveți despre un asemenea iluminat? V-ar plăcea să vă achiziționați un sistem de iluminat exterior inteligent?