Hrana pe care o cumpărăm pentru câinii noștri le influențează sănătatea și calitatea vieții.

Este foarte important să știm ce nevoi nutritiționale are câinele nostru pentru a alege o hrană sănătoasă. Alegerea unui tip de hrană de calitate scăzută poate provoca câinelui numeroase probleme de sănătate.

Din acest motiv, în cele urmează, îți vom oferi câteva informații despre hrana potrivită pentru câini.

Câinii nu pot mânca ce mănâncă oamenii

Câinele (Canis lupus familiaris) are o genetică similară cu cea a lupului. De fapt, el împărtășește 99% din ADN-ul său mitocondrial. La fel ca lupul, câinele este un animal carnivor, ceea ce înseamnă că este adaptat fiziologic la consumul de carne.

Animalele carnivore, precum câinii, mănâncă în principal carne. Carnea se digeră mai ușor decât plantele, iar intestinele sale sunt scurte și oferă un mediu extrem de acid (acid clorhidric) care facilitează descompunerea proteinelor și îndepărtează bacteriile din carnea în descompunere.

Dinții lungi și ascuțiți sunt concepuți pentru a rupe și sfărâma carnea. Molarii sunt triunghiulari cu margini care acționează ca lamele, pentru a tăia alimentele.

În loc să mestece dintr-o parte în alta, mestecă vertical și maxilarele se deschid larg, astfel încât să poată înghiți bucăți mari de carne întregi. Carnivorele nu își mestecă alimentele, deoarece enzimele care sunt folosite pentru a digera proteinele nu sunt eliberate în gură, ci mai degrabă în pancreas. Dacă îi oferi câinelui o dietă foarte bogată în carbohidrați, îi vei face pancreasul să lucreze mai greu pentru a-i digera.

Nevoile dietetice ale câinilor

Deoarece fiziologia lor nu diferă de cea a lupului, câinii au practic aceleași nevoi fiziologice și nutriționale ca și ei. Dieta lupilor constă aproape exclusiv din proteine ​​și grăsimi.

Proteină

Proteinele sunt esențiale în dieta câinelui, deoarece sunt implicate în regenerarea celulară, întreținerea țesuturilor, producerea de hormoni și enzime și aportul de energie, printre alte funcții. Dar nu toate proteinele sunt de aceeași calitate.

Calitatea proteinelor se stabilește pe baza a trei factori:

  • Sursa lor;
  • Compoziția aminoacizilor;
  • Digestibilitate.

Proteinele animale și vegetale au profiluri diferite de aminoacizi.

Proteinele animale conțin toți aminoacizii esențiali de care au nevoie câinii, în timp ce proteinele vegetale nu conțin toți acești aminoacizi în proporții corecte.

În plus, proteinele vegetale sunt mai dificil de digerat, deoarece necesită mai mult timp pentru a se descompune și absorbi.

Proteinele sunt importante în dieta câinilor supraponderali sau a câinilor cu cancer, printre altele.

Grăsimi (acizi grași)

Grăsimea joacă un rol fundamental în dietă, deoarece este o sursă esențială de energie pentru câini și furnizează acizi grași esențiali pe care nu îi poate produce, cum ar fi omega-3.

Cei mai importanți acizi grași esențiali sunt omega-3 și omega-6. Este foarte important ca ambii să fie bine echilibrați, deoarece ambii funcționează împreună. Majoritatea alimentelor pentru animale de companie au prea mult omega-6 și prea puțin omega-3.

Acizi Omega-3 se găsesc în surse vegetale și animale.

Există 3 tipuri de omega-3:

  • ALA
  • DHA
  • EPA

ALA este un omega-3 care se găsește în unele legume, cum ar fi soia și inul. Pentru ca acesta să aducă beneficii nutriționale câinilor, trebuie să se transforme în ceilalți doi, dar câinii nu sunt adaptați să facă acest lucru, deci nu este adecvat din punct de vedere biologic pentru ei.

EPA și DHA sunt acizi grași omega-3 care se absorb ușor și sunt cea mai bună opțiune pentru câini. Se găsesc în pești grași, cum ar fi somonul sau heringul.

În prezent, există o gamă variată de hrană pentru câini care conține somon. De asemenea, pe piață există o gamă variată de hrană dietetică câini. Acest lucru îți permite să alegi hrana în funcție de probleme de sănătate ale câinelui tău.

Poți face acest lucru intrând în pet shop mobilepet. Spor la cumpărături menite să-ți mențină câinele sănătos și fericit!