Life

Informații utile despre diabetul gestațional

Diabetul și sarcina nu mai sunt incompatibile, deși este o perioadă riscantă în care femeile trebuie să fie foarte  atente.

Consumul a șase porții pe zi și activitatea fizică după mese ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge se modifică și duc la hipoglicemie (scăzută) sau hiperglicemie (crescută) care trebuie controlată cu alimente și medicamente. Dacă acest control este esențial pentru orice diabetic, în cazul femeilor însărcinate necesită o atenție specială datorită modificărilor metabolice tipice sarcinii, deoarece poate apărea diabetul gestațional.

Specialiștii diabetologi sunt de părere că femeile cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, trebuie să planifice sarcina după ce fac în prealabil un control și urmează un tratament intensiv cu insulină.

Când apare diabetul în timpul sarcinii?

Între 9 și 15% dintre femeile însărcinate care nu au fost diabetice anterior dezvoltă „diabet gestațional”. Experții în endocrinologie și nutriție sunt de părere că se întâmplă acest lucru pentru că, în această perioadă, există necesități mai mari de insulină pentru adaptările metabolice și dacă pancreasul femeilor însărcinate nu produce suficientă insulină, nivelul glucozei crește și poate provoca nașteri prin cezariană, suferință fetală și chiar moartea intrauterină a bebelușului.

Diabet gestațional apare în tăcere. Trebuie făcute analizate pentru a-l putea diagnostica. Din acest motiv, specialiștii recomandă femeilor însărcinate ca, între săptămânile 24 și 28, să facă anumite teste de pentru diagnosticarea sa, cum ar fi testul O’Sullivan (testul glucozei).

Cel mai bun mod de a mânca

Regulile privind alimentația sunt aceleași atât pentru femeile cu diabet gestațional, cât și pentru cele deja bolnave de diabet zaharat. Cu toate acestea, primele sunt sfătuite să controleze nivelul glicemiei prin dietă și activitate fizică.

Recomandările nutriționale pentru femeile însărcinate cu diabet se bazează, în principiu, pe respectarea unei diete echilibrate și sănătoase, cum ar fi cea pe care ar trebui să o mănânce orice grup de populație:

Reglați aportul caloric: ajustați cantitatea totală de energie sau alimente pe care trebuie să o consumați pe zi în funcție de nevoile voastre. Va depinde de greutatea pe care ați avut-o înainte și de luarea totală în greutate în timpul sarcinii. O femeie însărcinată cu greutate normală are nevoie de 30 până la 35 kilocalorii pe kilogram de greutate pe zi, în timp ce o mamă obeză are nevoie de mai puțin, aproximativ 25 kilocalorii.

Este indicat să nu urmați diete foarte restrictive, deoarece acestea generează hipoglicemie care sunt dăunătoare pentru copil.

Împărțiți cantitatea totală de alimente în șase porții pe zi, astfel încât să nu depășească 2 sau 3 ore într-o perioadă de post în timpul zilei și noaptea nu mai mult de 8 ore pentru a evita să folosiți grăsimi și să generați  corpi cetonici pe care îi puteți transmite copilului. Ar trebui să mâncați cele trei mese principale (mic dejun, prânz și cină) și cel puțin alte trei mese între ele (la jumătatea dimineții, gustare și înainte de culcare).

Alimente de bază: produse lactate pentru aportul lor ridicat de calciu. Ar trebui să consumați trei porții, cum ar fi un pahar de lapte, doi iaurturi și brânză. Un alt fel de mâncare esențial sunt legumele, pentru prânz și cină, completate cu amidon care conține fibre precum leguminoase, cartofi, paste. Două porții de proteine: 100/125 grame de carne sau pește și un ou. Fructe: 3 până la 4 bucăți după masă sau între mese. De asemenea, cereale și pâine la micul dejun.

Evitați „cât mai mult posibil” alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate (produse de patiserie, gătite în prealabil).

În caz de hipoglicemie (care trebuie evitată consumând alimente la fiecare 2 sau 3 ore), puteți consuma glucoză sau carbohidrați. Ideal este să consumați carbohidrați complecși (pâine, leguminoase, cartofi, orez…)

Activitatea fizică este esențială pentru a completa dieta.  Trebuie să mergeți 20 până la 30 de minute pe zi. Dacă apare diabetul gestațional, specialiștii vă recomandă  să desfășurați o activitate fizică ușoară după fiecare masă „pentru că atunci zahărul crește cel mai mult”.

Cu toate acestea, este important să rețineți că, înainte de toate, trebuie să respectați indicațiile medicului. Același lucru trebuie să faceți și dacă sunteți diagnosticate cu  cancer de col uterin. Multă sănătate vă dorim!

 

blank