Life

Influența luminii în designul de interior

Lumina acționează la nivel funcțional și practic, dar o face și la nivel estetic și senzorial.  Datorită luminii apar umbre generate prin contrast și reflexii care pot fi cauzate de utilizarea diferitelor materiale care intervin în spațiu, contribuind la crearea de senzații diferite.

Lumina naturală: cea mai dorită

Interiorul este un refugiu, care ne protejează de intemperii și în care ne desfășurăm aproape toate activitățile, dar există ceva din exterior care este întotdeauna prezent: lumina naturală. Iluminatul natural este legat de bunăstarea generală și de căldura pe care o oferă, astfel încât includerea sa în interioare joacă un rol fundamental.

Pătrunderea luminii solare în camere este cel mai dorit aspect atunci când se realizează designul unui spațiu. Se intenționează ca toate mediile primare să aibă o deschidere și să se integreze cât mai multă lumină în spațiu. Acest lucru va depinde nu numai de locația geografică a casei, ci și de mediul imediat, clima, dimensiunea, numărul de ferestre și de design.

Deschiderile cu luminozitate mai mare vor determina distribuția optimă a instalației, influențând poziția anumitor piese de mobilier în interiorul spațiului. În plus, aportul de lumină poate fi îmbunătățit sau micșorat alegând draperiile potrivite pentru ferestre. Zonele albe sau colorate vor ajuta la reflectarea și răspândirea luminii, în timp ce cele întunecate vor absorbi o parte din ea.

Lumina soarelui influențează direct distribuția și utilizarea mediului, dar poate modifica și percepția asupra acestuia, transformându-l pe măsură ce trec orele și oferind dinamici diferite.

Lumina artificială: alternativa

Pe măsură trecerii zilei, lumina soarelui dispare și apare nevoia de a recurge la lumina artificială. Proiecția acestui tip de lumină are o importanță vitală în designul interior, deoarece va determina senzațiile generate și funcționalitatea spațiului. În plus, aplicele de perete sau de tavan și lămpile de masă, au devenit un accesoriu decorativ foarte important în ultimul timp.

Pentru a oferi vizibilitate unui spațiu, se folosește lumina generală, care poate crea un mediu diferit (cu lumină caldă sau  lumină rece). Lumina caldă este legată de relaxare. Lumina rece, pe de altă parte, este folosită pentru a menține corpul în alertă și a-l stimula. Jocul cu diferite nuanțe de lumină este, de asemenea, o parte importantă a designului interior și va determina efectul provocat de o cameră.

Ținând cont de diferitele tipuri de utilizare a luminii, lumina indirectă stabilește o distribuție uniformă în spațiu, unde totul are aceeași importanță.

La rândul său, iluminatului direct va crea zone ierarhice diferite, marcate de contrastul dintre lumină și umbră. Acesta poate fi folosit într-un spațiu de lucru sau poate fi folosit pentru evidențierea elementelor arhitecturale sau decorative, ceea ce va da un efect teatral spațiului.

Lumina ca instrument decorativ

Lumina completează atât arhitectura cât și decorul prin caracterul său estetic. În funcție de culoare, intensitate și locația surselor de lumină, în spații sunt produse diferite senzații.

Deși lumina naturală este adesea un lucru pe care nu îl putem controla, dacă există instrumente în designul interior care pot fi accentuate sau completate după caz, acestea îndeplinesc, de asemenea, o dublă funcție ( practică și decorativă). Acesta este cazul elementelor precum perdelele sau jaluzelele care permit reglarea pătrunderii luminii naturale.

Prin utilizarea corectă a luminii, anumite aspecte ale designului interior pot fi evidențiate sau ascunse, ceea ce face posibilă generarea unei atmosfere diferite în același mediu, contribuind la schimbarea percepției despre culori, texturi sau dimensiuni ale spațiului.

În acest sens, iluminarea corectă favorizează camerele mici, simulând o senzație de spațiu mai mare. În plus, utilizarea accesoriilor decorative precum oglinzile ajută la reflectarea luminii naturale și la crearea senzației de spațialitate și lumină mai puternică.

Iluminat adaptat spațiului

Fiecare spațiu al casei trebuie să aibă surse de lumină adaptate la modul de utilizare. Trebuie să fie și practice și estetice.

Concentrându-ne pe fiecare dintre camerele principale ale căminului, camera de zi este unul dintre spațiile care necesită mai mult joc de lumini, pentru a se adapta diferitelor activități. În plus, lumina din această cameră contribuie, de asemenea, la separarea diferitelor zone.

În ceea ce privește dormitorul, este esențial să creăm o atmosferă odihnitoare în acest spațiu. Prin urmare, recurgerea la accesorii de perete sau lămpi de noptieră este o idee perfectă pentru a ne atinge obiectivul.

În ceea ce privește spațiile precum bucătăriile și băile, trebuie menționat faptul că sunt spații fundamentale în interiorul căminului și trebuie să li se acorde aceeași atenție și în cadrul designului interior. Acestea necesită o lumină generală și o lumină punctuală care oferă și un plus de valoare decorului.

Așadar, ținând cont de cele menționate mai sus, vă recomandăm să țineți cont de tipul de lămpi pe care le alegeți pentru căminul vostru. Și, dacă vreți să fiți în pas cu tehnologia, vă sfătuim să vă montați în fiecare cameră câteva un întrerupător wireless. Succes în realizarea unui design surprinzător!

 

blank