Politic, Stiri

Incredibilul caz Ovidiu Tender

Unul dintre dosarele în care DNA o cercetează pe Alina Bica (659/P/2014) vizează modul în care, susțin procurorii, „după preluarea funcției de procuror șef al DIICOT, Alina Bica a acționat în urmărirea intereselor inculpatului.media-141470782570939300Ovidiu Tender de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare”.

 

În schimb, Bica susține că prim adjunctul SRI, Florian Coldea, e cel care i-a cerut în 2013 ca, „din rațiuni de securitate națională”, Tender să nu facă închisoare. Și, chiar dacă va fi condamnat, să găsească o soluție ca să pedeapsa să fie fără executare. Declaraţia din dosar este prezentată de jurnaliştii Cătălin Tolontan şi Mirela Neag pe tolo.ro.

Varianta DNA:

DNA susține că, după ce a fost numită șefă a DIICOT, în martie 2013, Bica și-a determinat subordonații să ceară în fața instanței o pedeapsă de „suspendare sub supraveghere” pentru Ovidiu Tender. La dosar sunt mai multe declarații ale unor angajați ai DIICOT împotriva Alinei Bica.

Bica l-a schimbat, în august 2013, pe procurorul de ședință, Mirel Rădescu, după ce îi luase pulsul și simțise, spune procurorul, că nu-l poate îndoi. În octombrie 2014, procurorul Claudia Curelaru, cea numită în locul lui Rădescu, a anunțat-o pe șefa serviciul Judiciar, Silvia Ștefănescu, despre iminența pronunțării verdictului în îmbătrînitul caz Carom. Pe 27 octombrie 2014, Bica le cheamă pe Ștefănescu și pe Curelaru la ea şi le-a cerut să semneze un proces verbal prin care să fie de acord să ceară instanței ca pedeapsa care urma să fie dată în cazul lui Ovidiu Tender să se execute prin „suspendare sub supraveghere”.

Pe 5 noiembrie a avut loc ultima înfățișare în dosar. Pe 20 noiembrie a fost reţinută Alina Bica. Procurorul șef de birou Ștefănescu susţine că a mers imediat la adjunctul procurorului general, Codruț Olaru, să-i spună ce a făcut. Olaru o ceartă, îi cere să vină cu actele și cu cealaltă procuroare, Curelaru, la el şi refac hârtiile. Apoi se adresează instanței și cer pedeapsă cu executare pentru toți cei judecați, inclusiv pentru Tender.

Varianta Alinei Bica:

Audiată pe 29 ianuarie 2015, Alina Bica susține că s-a cerut, într-adevăr, protejarea lui Ovidiu Tender, dar nu de către ea, ci de către Florian Coldea, prim adjunctul șefului SRI. Coldea i-a dat o „informare” potrivit căreia, „din rațiuni de securitate națională”, legate de exploatările pe care Tender le deține în Africa, ar fi bine să reanalizeze dosarul omului de afaceri. Astfel încât acesta să nu facă închisoare. Motivul lui Coldea? Prin firma lui Tender, Prospecțiuni SA, ”urmau să se deruleze anumite contracte”. Bica nu spune mai mult.

În schimb, șefa DIICOT pretinde că i-a explicat lui Coldea că „dosarul e foarte bine făcut” și „că e imposibil ca Tender să primească 3 ani cu suspendare”. La care adjunctul șefului SRI ar fi devenit „vizibil deranjat” și a amenințat-o: „că s-ar putea să o sfîrșesc rău că atunci cînd se discută chestiuni de stat nu am căderea necesară să aplic rațiuni de cenzură”.

blank