Featured, Medical

Incredibil! Statisticile arată că 223.000 de copii, cu vârste între 13 și 15 ani, au fumat

Directorul proiectului „Iniţiativa 2035 – Fără Tutun”, Ramona Brad, a dezvăluit, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Parlamentul României, că statisticile ne poziționează pe locul patru în Europa la capitolul consumului de tutun la copiii de 13-15 ani.
„Discuţia de astăzi trebuie să cuprindă toate acele legislaţii care privesc reducerea consumului de tutun şi care trebuie să contribuie sinergic la reducerea acestei prevalenţe. Sunt două direcţii clare pe care le urmărim: pe de o parte, să avem o interdicţie cuprinzătoare, aşa cum este de fapt legislaţia în vigoare a oricărei forme de publicitate şi promovare a produselor din tutun, şi a doua direcţie este să facem intervenţii pe toate acele legi care privesc reducerea consumului de tutun şi care au lipsuri istorice, care permit producătorilor de tutun în acest moment să eludeze aceste legi în diverse forme: fie pentru că sunt noi produse şi sunt altfel definite, fie pentru că găsesc alte subterfugii de a ocoli reglementările”, a afirmat Brad.

Medicul pneumolog Florin Mihălţan consideră că cifrele sunt îngrijorătoare, pentru că tineretul rămâne în continuare „în mirajul ţigărilor” convenţionale şi al tutunului fără fum.

„Este un deficit de educaţie la acest nivel care trebuie compensat prin acţiuni care încep în multe ţări de la nivel de grădiniţă şi în şcoli. Legea trebuie integrată într-un complex de alte măsuri, care ţin de preţul pachetului de ţigări, de aceste iniţiative de protecţia copilului mic şi a tânărului, dar mai ales de lecţii care să aibă această valenţă de a preveni debutul ca fumător. Preţul pachetului de ţigări în România este departe de topul pachetului de ţigări în multe alte ţări, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda, ţările nordice. Se ştie că una din manetele care acţionează foarte bine mai ales la nivel de copii, tineret este creşterea acestui preţ. O creştere cu 10% a preţului pachetului de ţigări duce la o scădere a prevalenţei cu 2 până la 5% şi acţionează în special la grupa de vârstă mică”, a susţinut Mihălţan.

„Dispozitivul de tutun încălzit este promovat ca un tutun mai puţin nociv. Studiile independente de cele produse de compania de tutun care a lansat acest tutun sunt în derulare. Cert este că în multe ţări acest produs a fost folosit pentru a evita o lege antifumat care este foarte activă şi care poate să stopeze aceste fenomen, încercându-se să fie promovat ca un produs care nu scoate fum, deci poate fi utilizat în spaţiile sociale şi ca un tutun care dă o anumită siguranţă fumătorului. Există deja un început de astfel de studii independente, care arată că deşi gradul de protecţie promovat pentru acest produse de tutun încălzit ar fi cu o protecţie de 95%, există elemente care arată că în acest tutun încălzit sunt anumite particule nocive. Studiile se vor publica în următoarele luni. În momentul de faţă este o reclamă extrem de agresivă, care în multe ţări are ca scop principal să atragă tinerii şi să facă trecerea de pe tutunul convenţional pe aceste tutun încălzit”, a explicat medicul.

„Este vorba despre un tutun încălzit într-un dispozitiv special care face acest lucru, spre deosebire de ţigările electronice, care au doar nicotină. Aici avem nicotină şi produşii de tutun care se eliberează. Sunt ţări care deja au interzis acest produs ca să fie promovat. (..) Eu cred că acest produs, în momentul în care este studiat de cercetători care nu au nimic de-a face cu industria tutunului, care vor furniza elemente legate de nocivitate, în momentul acela trebuie să fie interzisă utilizarea acestuia şi legea trebuie din nou aclimatizată la nivelul actual în care avem aceste dispozitive pe piaţă”, a mai completat medicul pneumolog.

blank