Ultima Ora

Încă o ședință CSAT. Mâine. Revin asupra deciziei privind ”reînființarea Securității”?

Premierul Dacian Cioloş a anunţat că marţi, 15 martie, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Ședința de la sfârșitul săptămânii trecute a trezit un val imens de contestări, ca urmare a faptului că s-a emis ordonanță de urgență prin care SRI a fost abilitat a întocmi acte de urmărire penală – esența democratizării societății românești postdecembriste tocmai de aici s-a construit, de la eliminarea posibilității ca serviciile de informații să facă anchete.

Pe de altă parte, ministrul Justiției Raluca Prună, pe care presa a identificat-o drept fiică de fost securist, afirmă că România n-ar putea combate terorismul într-un mod „amatoristic”, cu atribuțiile pe care le are SRI în momentul de față. de ce, adică, nu pot procurorii și polițiștii să primească doadr informații de la SRI și să le exploateze, în sensul efectuării interogatorilor (de exemplu)? Cum ar deveni aceștia ineficienți?

Doamna Prună este de altă părere: ” Având în vedere că decizia Curţii restrânge foarte mult definiţia ‘organ de cercetare penală’, la procuror şi poliţist, nu exista altă soluţie. Eu invit pe toată lumea care critică această ordonanţă să se uite la ultimele atentate şi să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod, cum să zic, amatoristic şi eu cred că nu. Cred că agenda europeană şi agenda românească fac în aşa fel încât să fi fost obligaţia mea ca ministru să fac o asemenea propunere”. Ministresa Justiției afirmă că atribuţia SRI în materie de cercetare penală constă doar în punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. „Iar celor care spun că SRI, prin această ordonanţă, reţine, arestează, ridică de pe stradă le spun că sunt afirmaţii complet nefondate şi iresponsabile. Şi le mai spun că în materia acestor infracţiuni urmărirea penală este exclusiv a procurorului, în care nimeni, nici măcar poliţistul judiciar, nu poate face nimic dacă nu îi cere procurorul”, a afirmat ministrul Justiţiei.

 

blank
blank