În portul Tomis
Actualitate, Featured

În portul Tomis mii de oameni s-au înghesuit la slujba de Bobotează

În portul Tomis de Bobotează, ÎPS Teodosie şi-a exprimat speranţa ca după această sărbătoare măreață să dispară şi boala.

„Nădăjduiesc că această sărbătoare va aduce sărbătoare şi în sufletele noastre pentru că Dumnezeu a văzut râvna dumneavoastră şi sărbătorile niciodată nu pot fi ocolite sau amânate sau restricţionate, că Dumnezeu nu poate fi restricţionat, este stăpânul vieţii noastre, de aceea noi nădăjduim ca după această sărbătoare, luând apă sfinţită până pe 14 ianuarie, în fiecare dimineaţă, după rugăciune, să vă umpleţi de darul sfinţeniei, să se depărteze de la noi toată boala, toată neputinţa, toată necredinţa, căci şi din necredinţă vine boala, toată frica, toate lucrările celui viclean. Iată, am venit aici să ne sfinţim noi, să sfinţim şi marea, care are şi calităţi vindecătoare pentru cei ce înoată în ea şi, iată, apa mării cu sarea ei este vindecătoare trupurilor noastre„, a afirmat IPS Teodosie, în Portul Tomis.

Apoi, Arhiepiscopul Tomisului a plecat cu o barcă pe mare, unde a sfinţit apa, după care a aruncat în mare trei cruci. Acestea au fost recuperate de trei tineri, dintre care doi salvamari. Înaltul prelat a spus despre cei trei curajoşi că şi-au administrat „vaccinul anti-coronavirus”, apoi le-a dat binecuvântare.

Către finalul ceremoniei, ÎPS Teodosie le-a mulţumit oamenilor că au fost prezenţi în număr atât de mare la marea sărbătoare a Botezului Domnului, dar şi poliţiştilor şi jandarmilor. Ulterior, el a trecut pe lângă oamenii adunaţi la gardurile amplasate de jandarmi, stropindu-i cu apă sfinţită, după care s-a urcat în caleaşcă şi a plecat.

A urmat, apoi, distribuirea de către jandarmi a sticlelor cu apă sfinţită, oamenii înghesuindu-se pentru a le primi. În Portul Tomis au fost organizate cinci puncte de distribuire a recipientelor cu apă sfinţită. De asemenea, carele trase de boi şi măgari au pornit pe străzile Constanţei pentru a oferi oamenilor apa sfinţită din butoaie.

În portul Tomis mii de credincioşi s-au adunat, miercuri, în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, pentru a pleca în procesiune către Portul Tomis, unde ÎPS Teodosie va sfinţi apa.

Procesiunea a fost deschisă de mai multe care trase de boi şi măgari, în care se află butoaiele cu apă ce urmează a fi sfinţită. După încheierea slujbei, carele vor porni prin oraş pentru a împărţi credincioşilor sticlele cu apa sfinţită.

La ieşirea din Catedrala Arhiepiscopală, ÎPS Teodosie i-a îndemnat pe credincioşi să respecte distanţarea în Portul Tomis „ca să nu supărăm autorităţile”. Arhiepiscopul Tomisului a urcat, apoi, într-o caleaşcă trasă de doi cai pentru a ajunge în Portul Tomis.

Înghesuială la manifestările de Bobotează de la Constanţa. Distanţarea fizică, imposibil de respectat
În faţa Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa s-au strâns, dimineaţă, circa 200 de persoane. Au fost aduşi boi şi măgari care, în mod simbolic, vor transporta în Portul Tomis apa care va fi sfinţită de ÎPS Teodosie. Sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi la slujba de sfinţire a apei, asta deşi Jandarmeria recomandase să nu participe mai mult de 3.000 de oameni, pentru a putea fi respectate măsurile sanitare. Un număr mare de jandarmi asigură liniştea şi ordinea publică, însă este aproape imposibil ca credincioşii să respecte distanţa recomandată de 1,5 m. Coloana de credincioşi se întinde până în port, care este foarte aproape de Catedrala Sfinţilor Apostoli.

„Fiind darurile Bobotezei, nu o să se infecteze nimeni. Acolo e har şi putere. Eu nu m-am infectat şi am stat lângă atâţia oameni. Sigur, trebuie să respecte regulile sanitare. Dumnezeu e doctorul suprem, avem nădejde că Boboteaza ne va aduce lumină, bucurie şi va alunga frica de boală şi boala. Toţi care vor să vină, să vină, să stea la distanţă, să poarte măşti, dar nu trebuie să limităm. La sărbătorile mari trebuie să vină cât mai mulţi preoţi şi credincioşi, pentru că toţi trebuie să ia darurile sărbătorii„, a declarat ÎPS Teodosie.

O imagine rară le-a fost dat, astăzi, constănţenilor să vadă, mai ales celor care s-au nimerit în zone uneia dintre cele mai aglomerate intersecţii din Constanţa. Carele cu boi ale ÎPS Teodosie au fost surprinse blocând una dintre cele mai aglomerate intersecții din Constanța, scrie replicaonline.ro.

Imaginile au fost surprinse de către un conducător auto pe bulevardul Mamaia, marți, 5 ianuarie, în jurul orei 10:50. Totul s-a întâmplat în ziua premergătoare sărbătorii creștine a Botezului Domnului Iisus Hristos.

Carul cu boi a fost însoțit de o mașină oficială a Jandarmeriei până în Portul Tomis. Slujba de Bobotează, sărbătorită cu fast la malul marii, a stârnit revolta iubitorilor de animale în fiecare an. Zeci de animale, chinuite peste măsură, spun unii, cărând butoaiele cu sute de kilograme de agheasmă.

De Bobotează, 6 ianuarie, la Catedrală, va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de ÎPS Teodosie, iar apoi preoţii şi credincioşii vor porni într-o amplă procesiune spre Portul Tomis, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

Procesiunea de Bobotează de la Buzău, anulată din pricina pandemiei
Procesiunea de Bobotează de la Buzău, în care enoriaşii pleacă pe jos prin centrul oraşului până la râul Buzău unde preoţii sfinţesc apa şi aruncă o cruce în râu după, nu se organizează în acest an pandemic, scrie News.ro.

Este pentru a doua oară în 20 de ani când nu se organizează acest eveniment. Prima dată s-a întâmplat îm 2017, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Deşi procesiunea de Bobotează nu are loc, credincioşii pot participa la slujbele organizate în toate bisericile din judeţ, cu respectarea restricţiilor specifice pandemiei. Astfel, la Catedrala Arhiepiscopală, dacă de obicei puteau asista la slujbă aproximativ 300 de credincioşi, anul acesta numărul participanţilor ar putea fi limitat la aproximativ 100.

Masca de protecţie este obligatorie, iar înainte ca enoriaşii să atingă recipientele din care vor lua apa sfinţită trebuie să se dezinfecteze pe mâini.

În curtea Catedralei „Înălţarea Domnului” sunt pregătite patru vase a câte o mie de litri fiecare din care credincioşii vor putea lua Agheasma Mare pe tot parcursul zilei.

blank