Actualitate, Featured

In județele campioane la ajutoare sociale, primarii PSD sunt foarte iubiți

S-a încheiat numărătoarea voturilor, iar rezultatele sunt clare: PSD încă își adjudecă fără prea mari emoții județele din sudul țării. Sunt cele în care fostul guvern a investit și cei mai mulți bani prin PNDL, programul al cărui scop este să dezvolte comunitățile locale. Paradoxal, acesta au rămas însă la fel de sărace, locuite de cetățeni care trăiesc din ajutoare sociale și merg la vot pe mâna primarului. Un exempu este comuna Catane din județul Dolj, primul din țară, când vine vorba de numărul de asistați social.

Străzi pline de gunoaie, cârciumi la care se fac dezbateri politice, oameni adunați pe la porți, fără vreo preocupare anume. Așa arată comuna Catane. Din cei aproape 1.500 de localnici care au mai rămas în sate, peste 300 primesc ajutor social. Cu toții au mers la vot, ne spun într-un suflet. Și nici nu se gândesc să rateze turul doi. Mai ales că miza e mare: trebuie să fie siguri că va ajunge la putere un om care are grijă de cei săraci:

-Dacă mai iese tot Iohannis, o sa ne pună capăt de tot.

-Primarul nostru nu-l lăsăm.

-De ce?

-Și primarul e pesedist. Primarul nostru e primarul nostru bun.

-V-a dat ajutoare?

-Ne-a dat ajutoare.

O vilă recent construită ne atrage atenția. Intrăm în vorbă cu câțiva cetățeni adunați în fața porții:

-Cu ce bani v-ați făcut casa asta? Aveți serviciu?

-Nu. A făcut pe social.

-Dumneavoastră aveți serviciu? Cine are dintre dumneavoastră?

-Păi de unde?

-Ce vă mănâncă grija?

Informați, neinformați, oamenii știu ce au de făcut și cu cine votează. Cât despre primul tur, au auzit că au fost mulți în cursă: vreo patru, cinci candidați.

-Ceilalți candidați, în afară de Iohannis și PSD?

-Băsescu!

-Au spus că taie ajutorul social.

-Dar cine a mai candidat, domne, în afară de Iohannis și Dăncilă?

-A mai candidat.

-Cine?

-Ăia de la Moldova…

Între atâtea opinii vehemente, găsim un bătrân care privește resemnat situația și acuză autoritățile că plătesc degaba ajutoare sociale. Viceprimarul le ia apărarea și spune că muncesc atunci când sunt chemați.

-E nasol, e greu. Greu. Îl iau și îl iau degeaba.

-Dar la muncă în folosul comunității i-ați văzut?

-Uitați, uitați ce e pe aici.

Viorel Balaci, viceprimar Catane: Sunt multe dosare. Dar sunt, mai au ceva venituri. Sunt cu zile de muncă.

Județele campioane la ajutoare sociale, primarii PSD sunt foarte iubiți. Potrivit unor documente emise de Ministerul Muncii, județele cu cei mai mulți asistați sociali sunt Dolj, Buzău, Bacău și Teleorman. În total, peste 200 000 de români beneficiază de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat, iar valoarea totală a plăților este de aproape 700 de milioane de lei.