Life

Importanța îmbunătățirii aerului într-o clădire de birouri

Calitatea aerului din interior este o provocare care ne preocupă din ce în ce mai mult pe fiecare dintre noi. Legătura dintre aerul pe care îl respirăm zilnic și impactul său asupra sănătății noastre este acum tangibilă și dovedită.

Aerul este mult mai poluat în interior decât în ​​exterior

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aerul din interior este de opt ori mai poluat decât cel din exterior. Acest lucru se explică prin lipsa aerisirii regulate care determină o concentrație mai mare de poluanți.

Potrivit unui studiu al Universității Purdue din 2019, această valoare este și mai mare pentru lucrătorii de birou care lucrează în spațiu deschis. S-ar confrunta cu aerul din interior de 10 până la 20 de ori mai poluat decât afară.

Ce poluanți se găsesc într-o clădire de birouri

Poluanții atmosferici pot fi împărțiți în trei categorii:

  • particule,
  • compuși organici volatili (COV),
  • microorganisme (viruși și bacterii).

În companii, contaminanții principali sunt următorii:

  • Particule: praf (care poate fi deplasat de sistemele de ventilație, încălzire și aer condiționat), polen, păr etc.
  • COV și gaze: sunt emise de materialele care au fost utilizate pentru construcția clădirii. Într-adevăr, acestea pot polua aerul mulți ani după instalare, în special formaldehida și benzenul.

Mobilierul și rechizitele de birou sunt, de asemenea, o sursă de emisii de COV, în special cernelurile de imprimantă (hidrocarburi) sau aparatele cu ardere (cazane etc.).  Totodată, și angajații pot fi o sursă de anumite COV,  întrucât utilizează parfumuri, cosmetice sau produse de îngrijire.

Dacă zonele de fumat sunt situate în apropierea ferestrelor sau ușilor, particulele de fum își pot găsi cu ușurință drumul în aerul ambiant, la fel cum prezența parfumurilor în încăperi poate duce la creșterea poluării aerului.

  • Microorganisme: Agenții patogeni din sediul companiei se pot datora umidității ridicate sau unui angajat bolnav.

În cele din urmă, diverse surse de poluare pot proveni și din aerul exterior, deoarece aerul pătrunde în clădire atunci când ferestrele sunt deschise, de exemplu. În funcție de mediul în care se află instalațiile unei companii, aerul exterior poate fi mai mult sau mai puțin încărcat cu poluanți atmosferici. Va fi mult mai poluat dacă se află în apropierea unei zone industriale sau agricole, a unui aeroport, a nodurilor importante de trafic, a șantierelor etc.

Problema spațiilor de lucru comune (coworking sau open space) sau a sălilor de ședințe și a altor zone comune este următoarea: cu cât este mai mare concentrația umană (numărul de persoane), cu atât este mai mare și numărul de poluanți și CO2 în aer.

Importanța aerisirii, ventilării și purificării spațiului de lucru

Aerisirea (numită și ventilație manuală) are multe avantaje. Permite reînnoirea aerului și diluarea concentrației anumitor poluanți, în special substanțe chimice, în aerul interior.

Cu toate acestea, ventilarea pentru reînnoirea aerului nu este întotdeauna posibilă în companii, întrucât unele birouri nu au ferestre, sau sunt blocate pentru a respecta reglementările termice, de economisire a energiei și de securitate. Acesta este cazul clădirilor de birouri.

În ceea ce privește evaluarea mijloacelor de ventilație, majoritatea clădirilor sunt dotate cu un sistem de ventilație mecanică controlată (VMC), fie simplu, fie dublu. Acest sistem atrage aer din interior pentru a-l elibera în exterior, în timp ce atrage aer proaspăt exterior în cameră.

Principalele avantaje ale ventilației sunt diluarea poluanților, reducerea nivelului de umiditate din interior și reducerea concentrației de CO2.

Care ar fi primul pas în protejarea angajaților în fața tuturor amenințărilor sanitare? Luarea de măsuri pentru sănătatea clădirilor. Mai exact, transformarea spațiilor de lucru în simbioză cu mediul. Cum? Puteți afla accesând linkul  https://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/278808/sustenabilitatea-in-constructii-cum-poate-fi-crescuta-prin-reabilitare.html.

De asemenea, dacă veți accesa linkul  https://immune-building.com veți afla despre planul pentru clădirile sănătoase ale viitorului. Totul e posibil, trebuie doar să ne dorim cu tărie acest lucru.

blank