Baia este incaperea in care iti petreci o buna parte din timp, un loc pe care poti sa il amenajezi in asa fel incat sa fie propriul tau sanctuar de spa.

Adesea cand vorbim de amenajarea baii, aceasta este trecuta cu vederea, chiar daca este una dintre cele mai importante incaperi din casa. Pentru a amenaja o baie trebuie sa fii creativ, deoarece de cele mai multe ori dimensiunile baii sunt destul de reduse iar amenajarea poate fi o provocare. Pe langa design, baia trebuie sa fie si functionala, asadar mobila si obiectele sanitare trebuie sa fie bine alese.

Ce piese de mobilier sa alegi?

Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont, pe langa cel de design, este functionalitatea! Astfel mobilierul trebuie sa fie functional si sa aiba un design placut!

Chiuveta clasica sau lavoar?

Pentru un design cat mai modern si minimalist iti recomandam sa optezi pentru un lavoar baie pe blat si o baterie eleganta, realizata dintr-un material rezistent, usor de intretinut. Spre deosebire de chiuveta clasica, lavoarul aduce baii un plus de design.

Baie cu cada sau dus?

Unul dintre cele mai mari avantaje a unei bai cu vana este confortul dar si utilitatea. Daca te grabesti, poti sa faci un dus rapid iar seara poti sa faci o baie lunga in vana alaturi de un pahar de vin. Singurul dezavantaj al vanii este ca ocupa mult spatiu.

In functie de designul pe care l-ai ales pentru baie, poti sa optezi pentru o vana clasica cu picioare sau una dreptunghiulara incastrata in perete.

Daca dispui de spatiu limitat in baie, atunci singura solutie este cabina de dus. Astfel poti sa economisesti spatiu iar intretinerea dusului este mult mai usoara.

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand montezi cabina de dus sunt:

– Inaltimea cabinei trebuie aleasa in functie de inaltimea baii si preferintele personale dar este recomandat sa lasi spatiu intre tavan si cabina de dus pentru a lasa loc aburilor sa circule.

– Modul de deschidere al cabinei de dus trebuie sa fie practic si sa nu interactioneze cu alte piese de mobilier. Este de preferat ca deschiderea sa fie cu usi culisante, astfel economisesti mai mult spatiu.

Atunci cand alegi vasul de toaleta trebuie sa iei in considerare designul baii, spatiul disponibil si forma vasului de WC. (In general forma mai aluginta a vasului este mai comoda decat cea rotunda).

Daca spatiul din baie este mic, iti recomandam sa optezi pentru un vas de toaleta suspendat, astfel spatiu pare mult mai mare si aerisit. Pe langa design, vasul de toaleta suspendat face curatarea baii mult mai facila.

Iluminarea baii este si ea importanta deoarece majoritatea bailor nu au parte de foarte multa lumina naturala, drept urmare iluminarea trebuie facuta corect. In primul rand trebuie sa te focusezi pe zona functionala apoi pe zona ambientala.

Pentru lumina de ambient poti sa folosesti sptouri sau aplice iar pentru zona functionala din jurul oglinzii si a lavoarului, ai nevoie de o lumina mai puternica. Poti sa optezi pentru oglinda cu LED sau un spot care sa fie montat deasupra oglinzii. Spor la treaba!