Soţii Ceausescu Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în circumstanțele evenimentele revoluționare din România, în data de 25 decembrie 1989. După acest moment, au apărut multe detalii la iveală din viața cuplului, iar unul dintre ele constră în amor cu martori.

Nicolae și Elena Ceaușescu, amor cu martori
În anul 1940, dictatorul a fost arestat, recunoscându-și vina, în autobiografia nedată din dosarul de cadre întocmite în 1949. „Lipsă de vigilență și de conspirație din partea mea”. După arestare, a fost anchetat la Prefectura Capitalei câteva zile, însă, în cele din urmă, a fost trimis la închisoarea Jilava, unde a stat din vara lui 1940 până în februarie 1942. Astfel, vârsta de doar 23 de ani îl prinde pe Ceaușescu încarcerat, dar și îndrăgostit.

De menționat este că la rubrica sancțiuni de partid, se arată o ”observare”, unde este specificat exact punctul de interes: iubita și vizitele mai intime. „În timpul şederii la Jilava, obţinând posibilitatea să merg la Spitalul Militar pentru repararea danturii am făcut o mare greşală mergând împreună cu o tovă la o casă technică care erau nişte cunoscuţi de ai noştri”, se arată în ortografia originală.

Aventura a avut ca aliați dentistul, gardianul și gazda casei conspirative
În dosarul Elenei Ceaușescu, apare o sancțiune pentru conspirativitate și vigilență. La rubrica ”Ce sancțiuni de partid a avut și pentru care fapte”, Lenuța declară în 4 decembrie 1949: „Mi s-a dat un avertisment pentru că am călcat regula conspitați. Am mers la închisoare fără cer voie și am intrat într-o casă conspitativă.

În 1941 am primit un avertisment din cauză că am fost întro casă conspirativă şi am fost lăsată fără legătură de către Rec Ştefan care să dovedit că a fost agent de siguranţă încă din 1940”, se arată în document. Așadar, aventura periculoasă de care erau vinovați cei doi a putut fi posibilă datorită cel puțin gardianului, dentistului și gazdei casei conspirative, care fuseseră mituiți.