Administratie Locala, Featured

Gabriela Firea, impreuna cu Ambasadorul Romaniei in Republica Estonia E.S. Daniela Mihaela Camarasan, au vizitat Centrul de Informare e-Estonia, din Tallin

Primarul General, Gabriela Firea, impreuna cu Ambasadorul Romaniei in Republica Estonia E.S. Daniela Mihaela Camarasan, au vizitat Centrul de Informare e-Estonia, din Tallin, unde au asistat la o prezentare  a modului in care sunt digitalizate serviciile publice estone.

In Republica Estonia, care are o populatie de 1.3 milioane de locuitori, aproape 90% dintre serviciile publice se realizeaza online, singurele operatiuni care nu se pot completa digital fiind casatoriile si tranzactiile imobiliare. Implementarea acestui sistem, deosebit de eficient, a fost posibila prin colaborarea tuturor institutiilor statului, care au oferit informatiile necesare, astfel incat portalul national sa poata centraliza toate datele necesare cetatenilor sai.

Astfel, prin digitalizarea serviciilor, 98% dintre cetatenii Estoniei detin un ID electronic, 99% din tranzactiile bancare sunt facute in sistem electronic, 95% din taxe si impozite sunt incasate electronic, iar 98% din noile firme sunt infiintate in sistem electronic. Durata medie a procedurilor se situeaza undeva intre 20 si 60 de minute.

La finalul prezentarii, Primarul General, Gabriela Firea, a apreciat ca Tallin reprezinta un model de bune practici atat pentru Bucuresti, cat si pentru Romania si a declarat ca dupa finalizarea strategiei Smart City la care se lucreaza in prezent, Capitala Romaniei va face pasi concreti pentru digitalizarea serviciilor publice si implicit, pentru reducerea birocratiei.

De asemenea, edilul Sef al Bucurestiului a avut o intalnire bilaterala cu E.S. Daniela Mihaela Camarasan, la sediul ambasadei, unde au discutat despre pasii pe care administratia de la Bucuresti ii va face astfel incat discutiile purtate cu primarul orasului Tallin, Taavi Aas si cu Mihhail Kõlvart, Presedintele Consiliului Municipal Tallinn sa se transforme in proiecte concrete de modernizare a Bucurestiului.

Aceste intalniri au avut loc in contextul delegatiei oficiale pe care Primarul General, Gabriela Firea, a realizat-o in perioada 9-11 august, in capitala Estoniei, Tallinn.

blank