Administratie Locala

Gabriela Firea, anunț de ultimă oră! Când va fi implementat tichetul unic de transport

Decizie istorica: Primarul General, Gabriela Firea, Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache si primarii localitatilor din Ilfov au semnat astazi actul constitutiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Transport Metropolitan Bucuresti si zona adiacenta.


Primarul General, Gabriela Firea, Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache si primarii din Ilfov au semnat astazi, 20 iulie, la sediul PMB, actul constitutiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Transport Metropolitan Bucuresti si zona adiacenta.


La eveniment, alaturi de Primarul Capitalei si Presedintele Consiliului Judetean, au fost prezenti Prefectul Capitalei, Adrian Petcu si Prefectul Judetului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.


Primarul General, Gabriela Firea: “Ne aflam astazi, impreuna, reprezentantii autoritatilor locale din regiunea Bucuresti – Ilfov, intr-un moment extrem de important cand, prin decizia noastra comuna, ne dorim sa punem bazele unui proces profund de reorganizare si modernizare a sistemului si infrastructurii de transport pentru toti cetatenii din Bucuresti si cele 40 de localitati din Ilfov.


Regiunea noastra este cel mai puternic centru economic din țară, are un PIB de peste 125% din media UE, asigura aproximativ 25 % din totalul de locuri de munca din tara, are o buna prognoza de crestere economica si demografica si zilnic se desfasoara peste 6 milioane de calatorii in Bucuresti si Ilfov, acest numar fiind in crestere, conform previziunilor Planului de Mobilitate.


In acest context, modernizarea si reorganizarea sistemului de transport pe întreaga zonă București – Ilfov reprezinta obiective prioritare, sistemul actual nefiind adecvat pentru dezvoltarea economică și socială a capitalei României și a județului Ilfov”.


Bucuresti Ilfov trebuie sa devina o regiune Smart

Edilul sef a mai explicat ca infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov creeaza cadrul institutional si legislativ pentru extinderea transportului public de calatori din Bucuresti spre localitatile din Ilfov si invers, cat si posibilitatea realizarii unui sistem de transport eficient, integrat, durabil si sigur: “Aceasta structura este prevazuta in Planul de mobilitate, aprobat de toate autoritatile locale, ca o etapa de baza in implementarea proiectelor prevazute in plan.


In acest sens, asociatia va avea atributii extem de importante, printre care:

– Coordonarea implementarii PMUD-BI 2016-2030 si actualizarea planului ori de cite ori este necesar

– Elaborarea programului integrat de transport si circulatie la nivelul regiunii pentru transportul public de calatori si monitorizarea implementarii lui;

– Asigurarea integrarii tarifare si introducerea sistemelor moderne de e-ticketing si management de trafic si transport


– Elaborarea de norme, proceduri, standarde pentru toate tipurile de transport tinand cont de practicile europene si noile tehnologii

– Incheierea contractelor cu operatorii de transport public de calatori si monitorizerea realizarii acestor contracte si a indicatorilor de performanta

– Asigurarea dispecerizarii si monitorizarii transportului


– Efectuarea platile compensatorii catre operatori si urmarirea eficientizarii cheltuielilor publice

– Urmarirea implementarii proiectelor de investitii

– Coordonarea infiintarii unui centru de instruire, formare si dezvoltare profesionala pentru lucratorii din domeniu

Ne dorim, impreuna, prin decizia noastra de astazi, sa cream cadrul pentru un transport modern, la standarde europene pentru toti cetatenii si va multumesc pentru sprijinul dvs.


Bucuresti Ilfov trebuie sa devina o regiune Smart nu numai prin oamenii ei dar si prin calitatea sistemului de transport”.

Tichetul unic de transport

De asemenea, Primarul General a explicat ca “Primaria Capitalei aplica deja, ca si localitatile din judetul Ilfov, prevederile din PMUD. Am inceput deja achizitionarea, in contextul dezvoltarii transportului in comun, a 400 de autobuze noi, euro 6 si a 100 de autobuze electrice, ceea ce consideram ca va ridica nivelul si calitatea transportului public in comun din regiunea Bucuresti-Ilfov. O alta veste buna este ca, impreuna cu Metrorex, vom implementa, incepand cu aceasta toamna, programul tichetului unic de transport. Acest bilet unic se va adresa atat companiilor de stat, RATB, Metrorex, CFR, dar si firmelor private, noutatea fiind ca acest bilet este valabil si in autobuz, metrou dar si in microbuzul unei firme private, licentiata in regiunea Bucuresti-Ilfov”.


Totodata, la finalul declaratiei sale, Primarul General a adaugat “avem impreuna o mare responsabilitate, este vorba despre aproape trei milioane de cetateni ai Romaniei, care locuiesc in regiunea Bucuresti- Ilfov, iar in PMUD sunt inregistrate aproape 6 milioane de calatorii efectuate zilnic, deci iata inca o data greutatea si importanta documentelor semnate astazi. Sunt convisa ca dupa acest moment semnificativ si simbolic, vor urma si altele, pentru ca avem impreuna o datorie comuna fata de cetateni si in ceea ce priveste transportul, dar si sanatatea, educatia, mediul”.


Dezvoltarea unui serviciu public pentru cetăţeni

La randul sau, Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, a declarat ca” Ca să vă daţi seama ce poate să facă o asemenea asociaţie de dezvoltare, mă întorc la Asociaţia de Dezvoltare Bucureşti-Ilfov, cea care a făcut din ISU Bucureşti-Ilfov cel mai dotat serviciu din ţară. Am făcut investiţii pe fonduri europene, în comun, Bucureşti-Ilfov, de peste 30 de milioane de euro. Atât ne permitea legislaţia la acel moment. Sunt convins că prin crearea acestei asocieri vom dezvolta un serviciu public pentru cetăţeni, astfel încât distanţele care ni se par mari astăzi să devină şi mici, şi confortabile în transportul public. (…) Am mare încredere ca PMUD, la care s-a lucrat foarte, foarte mult timp, ca este cel care va rezolva problema de mobilitate atât pentru persoane, cât şi pentru mărfuri în această regiune”.

Prefectul Bucuresti sprijina demersul PMB

Prezent la intalnire, Prefectul Municipiului Bucuresti, Adrian Petcu, a declarat ca: “Doamna Primar General, vreau sa va felicit ca ati reusit sa finalizati acest proiect, ca s-a ajuns sa se semneze si sa se consemneze constituirea asociatiei intercomunitare de transport Bucuresti- Ilfov, un lucru solicitat de foarte mult timp, atat de cetatenii din Bucucresti, ca si de cei din judetul Ilfov. Vreau sa va asigur ca, asa cum am facut-o si pana acum, voi sprijini si voi sustine tot ceea ce tine de institutia prefectului Bucuresti pentru realizarea obiectivelor acestei asociatii.

La randul sau, prefectul judetului Ilfov, Marius Ghincea, a declarat ca “Pasul facut de noi astazi va fi un salt urias pentru utilizatorii transportului public din regiunea Bucuresti- Ilfov. Nu putem vorbi de dezvoltarea acestor doua unitati administrative fara sa nu luam in considerare ca ele sunt interconectate, si nu numai in domeniul transportului, in toate domeniile. Transportul reprezinta un domeniu important al activitatii economice sociale. In sfarsit astazi, 20 iulie, s-au pus bazele pentru un transport de calitate la standarde europene. Toti edilii si toate unitatile administrativ- teritoriale au facut politica cetateanului, nu s-a mai facut politica de grup, ceea ce este un mare castig”.