Administratie Locala, Featured

Gabriela Firea a prezentat la Palatul Victoria planul de revitalizare a sistemului de termoficare din Capitală

Primarul General, Gabriela Firea, a avut astazi, 1 august, la Palatul Victoria, o intalnire cu Premierul Romaniei, Viorica Dancila  cu care a discutat despre sistemul centralizat de termoficare din Bucuresti si despre situatia celor doua entitati care asigura producerea si distributia energiei termice in Capitala, RADET si ELCEN.

Primarul General i-a prezentat Premierului solutia identificata de Municipalitate pentru reorganizarea  ELCEN si RADET,  entitati care se afla in acest moment in procedura de insolventa. Planul consta in transferul de activitate si active catre Compania Municipala Energetica, societate infiintata de Primaria Municipiului Bucuresti care  va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitala.

Aceasta companie municipala va prelua si va opera activele ELCEN  creandu-se astfel premisele pentru continuarea  procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si de finantari rambursabile bancare acordate de institutii financiare internationale (BEI, BERD, BM, etc).

Primarul General, Gabriela Firea,  a subliniat importanta realizarii acestui proiect care reprezinta un moment crucial pentru sistemul de termoficare din Bucuresti.  Prin preluarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica ( SACET)  intr-un termen cat mai scurt de catre compania Municipalitatii, se vor realiza investitiile necesare pentru modernizarea si retehnologizarea sistemului  de termoficare.

Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea si calitatea prestarii serviciului public de alimentare cu energie termica cu consecinte directe asupra reducerii pretului de productie a energiei termice si a celui de transport si distributie,  ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atat din punct de vedere economic, cat si social.

Tot prin intermediul Companiei Municipale Energetica Bucuresti va fi posibila realizarea investitiei de valorificare energetica a deseurilor menajere din Municipiul Bucuresti, proiect realizat tot prin fonduri nerambursabile.

Noua entitate urmeaza sa reuneasca, asadar, producatorul si distribuitorul sub conducerea unica a Primariei Generale prin includerea acestor servicii, ca necesitate obiectiva in conditiile in care directivele Uniunii Europene impun obligativitatea cresterii eficientei energetice. 

Sistemul centralizat de termoficare din Bucuresti este cel mai mare din Romania si furnizeaza in prezent energie termica pentru aproximativ 560.000 de apartamente, precum si pentru 5.400 de institutii, obiective sociale si agenti economici.

blank