Emmanuel Macron
International, Stiri

Franța are din nou planuri mari în Africa! Ce spune Președintele Macron

Preşedintele francez Emanuel Macron urmează să înceapă miercuri un turneu în patru ţări din Africa Centrală: Gabon, Angola, Congo şi Republica Democrată Congo (RDC). În prima etapă, la Libreville, el va participa la un summit privind conservarea pădurilor din bazinul râului Congo.

Discursul său vine de asemenea, după încheierea operaţiunii antiteroriste Barkhane în Sahel şi retragerea forţată a trupelor franceze din Mali şi Burkina Faso.

În plan militar, preşedintele Macron a vorbit despre o viitoare ‘reducere vizibilă’ a personalului militar francez în Africa şi despre un ‘nou model de parteneriat’ care implică o ‘creştere a puterii’ africanilor. Acesta a promis că această evoluţie va fi însoţită de un ‘efort crescut al Franţei în materie de formare şi de echipament’. Macron a cerut să se treacă de la o ‘logică’ a ajutorului la cea a investiţiilor, pledând pentru ‘o nouă relaţie echilibrată, reciprocă şi responsabilă’ cu ţările continentului african.

Preşedintele francez a spus că are o ‘profundă umilitate faţă de ceea ce este în joc pe continentul african’, ‘o situaţie fără precedent în istorie’ cu ‘o sumă de provocări vertiginoase. ‘De la provocarea privind securitatea demografică la provocarea demografică, reprezentată de tineretul care vine şi căruia trebuie să i se propună un viitor pentru fiecare stat african’, a enumerat el, făcând apel la ‘consolidarea statelor şi a administraţiilor, la investiţii masive în educaţie, sănătate, locuri de muncă, formare, tranziţie energetică’.

Emmanuel Macron a anunţat de asemenea ‘o lege cadru’ pentru ‘a realiza noi restituiri’ de opere de artă ‘în favoarea ţărilor africane care o cer’.

Această lege va fi propusă Parlamentului în următoarele săptămâni de ministrul Culturii’ şi ‘va permite să se fixeze metodologia şi criteriile pentru a realiza’ aceste restituiri, pe baza unui parteneriat cultural şi ştiinţific pentru a primi şi conserva aceste opere’, a adăugat el. Macron a mai menționat că ‘acest demers poate să se înscrie într-o dinamică mai largă şi, de asemenea, într-o dinamică europeană.

blank