Life, Stiri

Este despartirea temporara o solutie pentru a-ti salva relatia?

In orice relatie, la un moment dat situatiile tensionate isi fac aparitia, cu regularitate, si cu o frecventa din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, inima iti spune ca o despartire este mult prea mult asadar, alegi solutia cea mai putin dureroasa, separarea temporara. Uneori timpul petercut singur si spatiul personal pot rezolva conflictele si pune ordine in ganduri si sentimente.

problemesex_sex_cuplu_stockfreeimages_com__560x290_33502200

De ce sa iau o pauza?

Putine sunt relatiile care decurg de la sine si fara conflicte. Intr/un cuplu, se regasesc 2 individualitati distincte, 2 personalitati, fiecare cu interesele si dorintele proprii. De aceea, pentru a putea functiona ca un cuplu, este vital sa inveti cum sa negociezi aceste diferente. Cu toate acestea, uneori, tocmai diferentele sunt cele care iti pot lasa impresia ca singura cale viabila pentru a-ti pune ordine in viata este despartirea. Aceasta este o decizie drastica, si trebuie sa o iei atat cu inima cat si cu mintea impacata. In unele cazuri insa, cea mai buna solutie pare a fi separarea pentru o perioada, timp in care poti evalua mai bine situatia, analiza problemele. In fine, amandoi veti avea posibilitatea de a va decide cu mintea limpede, asupra viitorului relatiei.

Cum sa fac?

Ca orice decizie majora, si separarea chiar daca este temporara, trebuie planificata. Pentru ca lucrurile sa mearga, trebuie sa va asezati, in liniste si sa discutati problema in doi, cum se pot rezolva divergentele si de cat timp aveti nevoie. O separare neplanificata si numai de forma va poate aduce din nou impreuna dar, cu aceleasi probleme cu care ati plecat, fara nicio finalitate pozitiva. Chiar si in cazul in care ati ajuns la punctul in care aparent nu va mai puteti intelege deloc, e important sa incercati sa va relaxati, sa pastrati o atitudine constructiva iar hotararea sa o luati ambii parteneri cat se poate de lucizi. Iata cateva puncte de reper:

1.Identificati impreuna motivele care au dus la nevoia unei eventuale despartiri, evaluati situatia dar evitati pe cat se poate aruncarea vinei dintr-o tabara in alta.

2. Puneti-va de acord asupra perioadei de care aveti nevoie. Nu exista o recomandare in acest sens, separarea putand fi de doar un weekend dar si de cateva luni. In principiu, alegeti perioada care vi se pare cea mai potrivita pentru a va pune la punct gandurile si a ajunge la o concluzie, tinand insa cont si de parerea partenerului.

3. Stabiliti regulile pentru contact. Pe perioada separarii, multe cupluri s-ar putea simti mai confortabil, pastrand contactul. Altii insa ajung la concluzia ca doar separarea completa unul de altul poate duce la efectul scontat. Faceti alegerea care vi se pare cea mai potrivita dar, nu uitati sa stabiliti dinainte regulile.

4. Ramaneti fideli pe duarta separarii. Multi inteleg gresit aceasta separare si se arunca fara sa-si dea seama in aventuri amoroase, trecand cu vederea eventualele consecinte si complicatii pe care aceste aventuri le vor produce. Daca vreti ca relatia sa mearga in continuare, amintiti-va ca este doar o separare fizica, temporara si ramaneti dedicati trup si suflet partenerului.

Perioada separarii

1. Inconjoara-te cu prieteni si familie. Deschide-te oamenilor care tin la tine, impartaseste-le din trairile si emotiile tale, ei fiind singurii acre te pot ajuta sa ajungi la concluzia potrivita. Bazeaza-te pe ajutorul lor mai ales la inceput, cand acomodarea va fi mai grea.

2. Regaseste-te. Multe relatii se sfarsesc prost pentru ca ambii parteneri au senzatia de sufocare, de lipsire de libertate. Aceasta separare iti va reaminti ca, in ciuda aparentelor, ai o viata a ta. Simte-te libera sa te ocupi de tine si fa tot ceea ce relatia te impiedica sa faci.

3. Evalueaza situatia detasata, de la distanta. Redescoperindu-te, vei identifica mai usor si cauzele care te-au adus in aceasta situatie precum si solutiile de aplanare a conflictului.

4. Identifica schimbarile care sunt necesare functionarii relatiei. Daca ai ajuns la concluzia ca ai pentru ce lupta, vei fi nevoita sa rezolvi problemele. Intreaba-te deci ce trebuie schimbat si ce nu pentru a te putea bucura in continuare de o relatie sanatoasa.

Dupa separare

1. Revizuiti relatia impreuna. Alegeti impreuna locul si momentul si impartasiti-va sentimentele si concluziile.

2. Pastrati mintea deschisa. Nu veti sti niciodata ce are de spus partenerul inainte de a porni discutia. Evitati astfel presupunerile si nu aveti asteptari care sa duca la dezamagiri.

3. Ati decis sa mai incercati o data? Asigurati-va ca ati gasit si mijloacele necesare aplanarii conflictelor si solutionarii problemelor.

4. Ati decis sa porniti pe cai separate? Da, dar ati luat o decizie majora fara sa fiti dominati de impulsuri de moment. Nu e garantat ca veti ramane prieteni dar, veti pune capat relatiei in mod civilizat.

blank