Actualitate, Featured

Epidemiologul Emilian Popovici: La vară, scăpăm de coronavirus?

Coronavirusul nu va dispărea nici la vară, ci doar va avea o transmisibilitate mai redusă datorită temperaturilor ridicate, spune Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Profesorul spune că virusul are cea mai bună transmisibilitate la temperaturi între 4 și 10 grade, iar la 37 de grade se inactivează în mediul extern în decurs de două zile.

Emilian Popovici a explicat la un post Tv că în ultimele zile au apărut mai multe studii care susțin ideea reducerii transmisibilității pe perioada de vară, dar atrage atenția că virusul nu va dispărea complet odată cu creșterea temperaturilor.

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini – un obiect în general contaminat, că n-avem ce face – când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, spune profesorul Popovici.

Epidemiologul a explicat și de ce în țările tropicale virusul a continuat să se răspândească, în ciuda temperaturilor ridicate.

„Trebuie să ținem cont de un aspect meteo-climatic: la tropice, temperatura medie anuală este în jurul a 18 grade, cu plusuri de până la 24 de grade și cu o umiditate foarte mare. Acolo nu găsim în sezonul cald temperaturi foarte ridicate, care în ultimii ani caracterizează sezonul de vară la noi și atunci lucrurile acestea trebuie analizate sub o serie de aspecte”, mai spus profesorul Emilian Popovici.