Deși profiturile sunt în creștere la SAP, cea mai mare companie de software din Europa vrea să taie 8.000 de locuri de muncă, după alte 4.000 eliminate anul trecut. Compania germană se concentrează din ce în ce mai mult pe inteligența artificială. Până la sfârșitul anului 2025, SAP va investi aproape un miliard de euro în acest domeniu.
Grupul este una dintre cele mai bine cotate companii din lume, listate la bursă. Potrivit calculelor firmei de consultanță EY (Ernst&Young) pentru 2023, SAP se află pe locul 61. Anul trecut, acțiunile SAP au crescut cu peste 40%.
Dureroasa tansformare
Grupul de software SAP, cu sediul în Walldorf, Baden-Württemberg, are în plan o restructurare de anvergură. Odată cu aceasta, SAP își mărește investițiile în domenii strategice de creștere, în primul rând în inteligența artificială (IA).
Acest lucru afectează și locurile de muncă. SAP spune că vrea să reducă aproximativ 8.000 de locuri de muncă în întreaga lume.
„Acum intrăm în următoarea fază a transformării”, a spus CEO-ul companiei, Christian Klein, citat de Tagesschau.de.
Efectele inteligenței artificială
Accentul pe inteligența artificială IA necesită alte structuri corporative și abilități diferite în rândul angajaților, iar SAP se bazează pe două opțiuni: recalificarea sau reducerea personalului și angajarea de angajați diferit calificați. Cu toate reducerile anunțate, SAP se așteaptă ca numărul de angajați să rămână stabil, în viitor.
În Germania este încă în vigoare anul acesta un plan social care exclude concedierile. Când vine vorba de reduceri de locuri de muncă, SAP se bazează nu numai pe recalificare, ci și pe reglementările privind pensionarea. SAP speră să găsească o soluție bună pentru cât mai mulți dintre cei afectați, prin măsuri voluntare, a declarat CEO-ul companiei.
Se preconizează că restructurarea va costa aproximativ două miliarde euro. Chiar anul trecut, SAP a tăiat aproximativ 4.000 de locuri de muncă, în mai mulți pași. Șeful comitetului european de sindicat al SAP, Andreas Hahn, critică planurile. Având în vedere cifrele de bilanţ foarte bune care au fost prezentate, el nu vede nicio justificare pentru reducerile de personal, a declarat el pentru televiziunea germană.
Măsurile de austeritate se reflectă și în cifrele actuale ale bilanțului: SAP a reușit să-și majoreze profitul operațional cu 13%, la 8,7 miliarde de euro. În special zona software de afaceri în cloud, foarte importantă pentru SAP, a crescut cu 20%. Grupul dorește să crească în continuare vânzările și profiturile în 2024, iar aici divizia cloud e vitală.
SAP a accelerat ritmul inteligenței artificiale anul trecut. Accentul este pus pe așa-numita IA generativă, care, ca sistem de autoînvățare, poate genera texte și conținuturi noi. SAP se așteaptă ca acest lucru să ofere o gamă largă de oportunități pentru clienții de afaceri. E vorba despre software care poate analiza o mare varietate de conexiuni și poate îmbunătăți procesele.
Multe companii experimentează în prezent cu modele de limbaj mari, explică analistul Mirko Maier de la banca germană Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). „În opinia noastră, când vine vorba de IA generativă, SAP este la egalitate cu concurenții săi internaționali în software-ul de afaceri standard, cum ar fi Salesforce”, spune Maier.
În ultimul an, SAP a introdus în mod repetat inovații în acest domeniu, de exemplu, propriul asistent IA, „Joule”. SAP dorește să extindă treptat software-ul la toate aplicațiile cloud.
Din perspectiva utilizatorilor, însă, există încă multe întrebări fără răspuns, iar unii specialiști consideră că SAP e extrem de bun și profesionist în automatizarea proceselor standard clasice, fiind însă doar la începutul IA generative.
SAP se bazează pe parteneriate în strategia sa de IA, de exemplu cu companii grele din industrie, cum ar fi Microsoft sau Google. Grupul investește și în companii mai mici, de exmplu aderarea la start-up-ul din Heidelberg, Aleph Alpha, care este considerată o alternativă europeană la ChatGPT.
Scurtă istorie a companiei
În prima sa fază, spunea la a 50-a aniversare a companiei CEO-ul Christian Klein, pentru radiodifuzorul SWR, SAP s-a ocupat cu distribuția de monitoare grele, cărate de la subsoluri în clădiri. În cinci decenii, activitatea s-a rafinat și s-a extins, trecând la cultura corporativă.
Prin modelul său de afaceri de software de operare personalizat, SAP a devenit una dintre cele mai valoroase companii din Europa. Cu o capitalizare la bursă de circa 120 de miliarde euro, dezvoltatorul de software joacă în aceeași ligă cu producătorul american de avioane Boeing și banca americană Goldman Sachs, cu Volkswagen, Airbus și Siemens. În 2023, cifra sa de afaceri a fost 31,2 miliarde euro.
Peste 107.000 de oameni lucrează pentru SAP, în întreaga lume, 25.300 dintre aceștia fiind în Germania. Compania are peste 400.000 de clienți și afirmă că 87% din volumul de tranzacționare global e generat de clienții SAP. Puterea de piață a grupului este enormă.
Analistul LBBW Mirko Maier spunea în interviul acordat
Tagesschau.de: „Cineva care lucrează în IT, într-o companie
industrială, nu poate evita SAP. Toată lumea lucrează cu SAP, într-un fel sau altul” Potrivit lui Maier, componentele software individuale pot fi folosite pentru a controla o întreagă companie, „de la achiziții la control, contabilitate și resurse umane”.
Dar chiar dacă aproape nicio companie se poate descurca fără aplicații SAP, producătorul de software e necunoscut multor persoane private, astfel intrând într-un con de umbră față de alte corporații globale, cum sunt Apple sau Microsoft, care își oferă produsele și software-ul și pentru uz privat.
După peste o jumătate de secol de business, SAP se confruntă cu provocări majore. ServiceNow, Salesforce și Workday sunt mai noi furnizori, care atrag clienții cu soluții mai flexibile. Există un potențial deosebit în domeniul soluțiilor cloud, adică aplicații care nu mai sunt instalate central pe computerele companiei, dar pot fi accesate în întreaga lume, de pe Internet.
Potrivit unui sondaj realizat de grupul de utilizatori SAP, vorbitor de limba germană – o asociație cu peste 60.000 de membri din 3.700 de companii – doar circa 30% dintre cei chestionați au avut experiențe bune cu aplicațiile cloud de la SAP, în timp ce de două ori mai mulți, cu alți furnizori. Dar tocmai în acest domeniu de afaceri își vede SAP viitorul. Până în 2030, se intenționează ca majoritatea aplicațiilor să fie în cloud. (Foto: Dreamstime.com)
Efectele inteligenței artificială