IT&C, Stiri

Cele mai tari secrete informatice au fost furate de trei tineri din Iasi!

s560x316_informaticieni

Dezvaluiri incendiare: dupa ce au lucrat o perioada in cadrul unuia dintre gigantii din domeniul IT, informaticienii sunt acuzati ca ar fi furat anumite secrete care pot destabiliza piata • Inainte de a-si da demisia, tinerii au infiintat o firma in Iasi si au inceput sa comercializeze soft-ul minune • Acum, acestia bat la portile Microsoft prin intermediul unei firme din Londra • Pentru realizarea acestui program reprezentantii Mind CTI Ltd, cu sediul in Israel, sustin ca s-a muncit timp de 18 ani • Tinerii sustin ca prin acuzatiile care li se aduc, fostul angajator incearca sa le fure codurile sursa de la acest soft inteligent

Scandal cat casa din cauza a trei tineri din Iasi care au reusit sa sperie unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata IT din lume. Tinerii sunt acuzati ca au lucrat la firma Mind CTI Ltd, cu sediul central in Israel, dupa care au plecat de acolo cu mai multe secrete pe care le-ar fi folosit ulterior pentru a-si construi propria afacere. Mind CTI Ltd a deschis un proces pe rolul Tribunalului Iasi prin care solicita daune de 100.000 dolari si incetarea activitatii pe care tinerii o desfasoara in prezent. Mai exact, tinerii au reusit sa produca un soft similar celui produs de Mind CTI Ltd, un program care se ocupa de managementul costurilor telecomunicatiilor din firmele mari si foarte mari. Reprezentantii Mind CTI Ltd sustin ca firma care activeaza din anul 1995 este lider mondial in domeniul dezvoltarii si furnizarii de aplicatii software de contabilizare a apelurilor telefonice si tele-management. Aceeasi firma dezvolta si aplicatii software de facturare si administrare a relatiilor cu clientii pentru operatorii de telefonie. In Romania, serviciile oferite de Mind CTI Ltd sunt folosite de multe firme de top. Spre exemplu, administrarea serviciilor de telefonie de la Romtelecom este facuta cu ajutorul programelor realizate de firma mentionata. Au peste 300 de angajati si peste 20.000 instalari de produse in 45 de tari. Unul dintre cele mai bune produse ale lor este PhonEX One. Este un tip de aplicatie care poate fi accesat de oriunde prin internet si consta intr-un sistem de management care inregistreaza, interpreteaza si produce rapoarte cu privire la activitatea apelurilor telefonice din marile firme. Prin folosirea acestui program sunt reduse costurile cu serviciile de telefonie din cadrul firmelor. Acest produs a fost dezvoltat pe parcursul a aproximativ 18 ani.

S-au angajat la firma cand erau la inceput de drum

Din anul 2000, societatea mentionata are o filiala si in Romania. In iunie 2001 a fost angajat la aceasta firma Alexandru Pasare, iar in anul 2004 au intrat in echipa si Cezar Darie, alaturi de Eduard Gabriel Ranghiuc. Au primit acces la baza de date a firmei, au avut acces la datele clientilor si la secretele care tin de dezvoltarea programului PhoneEX One. In timp, si-au dat seama ca s-ar putea descurca mult mai bine daca si-ar crea propria afacere. Si-au infiintat o firma pe data de 11 decembrie 2012, Race Software SRL, dupa care au inchiriat un spatiu in Iasi si au trecut la treaba. Nu inainte de a-si da demisia de la gigantul IT la inceputul anului 2013. Au realizat un soft care este similar celui vandut de fostul lor angajator, soft care seamana pana si grafic.

„Paratii nu s-au limitat doar la a infiinta o societate cu activitate principala de producere si dezvoltare programe pentru calculator, ci, copiind coduri sursa, schite si documentatia aferenta programelor pentru calculator dezvoltate de reclamanta, au realizat si pus pe piata programe care poarta denumirea de Code CMS, prin program asemanator cu programul PhoneEX One care apartine reclamantei. Ca si programul de calculator al reclamantei, produsul Race Software SRL este tot o aplicatie de monitorizare si management a apelurilor, ce foloseste, intr-o proportie semnificativa, parti din programul de calculator PhoneEX One, ce au fost copiate fara autorizarea reclamantei, incalcand astfel drepturile exclusive de autor ale reclamantei cu privire la produsul PhonEX One”, se arata in plangerea depusa la Tribunalul Iasi de catre cei de la Mind CTI Ldt.

Bat la portile Microsoft

Cei trei informaticieni nu s-au limitat la producerea si comercializarea produsului pe internet. Au reusit sa intre in gratiile unui distribuitor mare din Londra, care se ocupa de gasirea clientilor si intermedierea unor contracte. Avand in vedere ca firma creata de cei trei tineri a reusit sa intre pe piata din Marea Britanie, cei de la Mind CTI Ltd se plang ca au inceput sa apara si pierderile financiare. Doar in primele luni ale anului 2013, pierderile inregistrate in Marea Britanie au fost de 200.000 lire. Evident, nimeni nu poate sa contorizeze in mod cert daca aceste pierderi sunt cauzate de afacerea deschisa de cei trei tineri din Iasi. Sunt aproape de a prinde contracte cu Microsoft si Cisco, doi dintre cei mai buni clienti ai firmei la care au lucrat tinerii. Au sanse sa ajunga foarte sus mai ales ca un prieten de-al lor s-a angajat deja la distribuitorul de programe din Marea Britanie.

„Ne exprimam teama ca distribuitorul paratei Race Software SRL – societatea Cod Software din Marea Britanie la care s-a alaturat tot un fost angajat de-al reclamantei – va incerca sa propuna acest produs si lui Microsoft si Cisco, cei doi jucatori pe piata programelor, cu care reclamanta are deja contracte. Rezulta in mod evident ca paratii savarsesc fapte de deturnare a clientelei unui comerciant prin folosirea legaturilor stabilite cu aceasta clientela in cadrul functiei detinute anterior la acel comerciant”, au declarat reprezentantii Mind CTI Ldt.

„Se urmareste eliminarea concurentei”

Peste toate acestea, gigantul IT sustine ca in ultimele luni de activitate, angajatii au sabotat activitatea firmei si ar trebui sa restituie salariile primite. Asta pentru ca ei ar fi lucrat mai mult pentru a-si construi afacerea lor separata decat pentru angajator. Pe de alta parte, informaticienii reclamati sustin ca in perioada mentionata au creat un produs foarte valoros care a fost cumparat de Apple. Pentru acel produs ar fi muncit si noaptea, de acasa. In fata judecatorilor, tinerii sustin ca fostul lor angajator incearca sa le fure codurile folosite pentru crearea programului.

„Scopul real al demersului reclamantei nu este acela al protejarii unui drept de proprietate intelectuala si de sanctionare a unor fapte de concurenta neloiala ci, dimpotriva, reclamanta urmareste eliminarea concurentei din domeniul sau de activitate, privarea paratilor de dreptul de a-si desfasura activitatea in domeniul pentru care au dobandit o calificare si insusirea rezultatelor muncii paratilor pentru ca reclamanta urmareste sa obtina un acces la codurile sursa ale programului creat de parati, pe care, apoi, sa-l valorifice in activitatea sa”, a precizat avocatul celor trei informaticieni.

Acestia mai sustin ca programul este vandut si de alte firme la nivel international. „La nivel international, exista sute de companii care dezvolta astfel de programe. Firma Race Software este o firma foarte mica, ce nu-si doreste decat o activitate normala, intr-o piata guvernata de legile concurentei libere”, mai arata avocatul in intampinarea depusa la instanta. In ultima vreme, tinerii au fost plecati mai mult prin strainatate.

blank