Actualitate, Stiri

Dosare de 1 miliard de euro, blocate de procurori. Sute de sesizări zac în sertarele Parchetului

Prejudiciu total de aproape un miliard de euro, 400 de sesizări făcute la Parchet şi doar 67 de dosare finalizate cu începerea urmării penale. Aşa arată un raport al Curţii de Conturi, care contabilizează sesizările făcute de instituţie, la organele de cercetare penală.

Dosare-suspendate

În urma verificărilor la instituţiile şi companiile de stat, Curtea de Conturi a identificat prejudicii de zeci şi sute milioane de euro şi încălcări repetate ale legislaţiei.

Justiţia nu şi-a spus însă cuvântul în multe dintre aceste dosare.

Datele prezentate de Curtea de Conturi sunt halucinante. În ultimii cinci ani, instituţia a identificat 48 de situaţii în care companii ale statului sau autorităţi au prejudiciat bugetul cu sume de peste 500 de mii de euro şi 196 de dosare în care prejudiciul este mai mic de această sumă. Deşi prejudiciul total ajunge la aproape un miliard de euro, organele de cercetare penală abia s-au atins de aceste dosare.
 
De exemplu, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) ar fi prejudiciat statul cu 47,2 milioane de euro, în 2013, după ce a încălcat procedurile de atribuire a contractelor de proiectare şi construcţie. Mai mult, şefii companiei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în formă calificată. Dosarul a ajuns în sertarul procurorilor DNA şi acolo a rămas. Nu este însă singura abatere a CNADNR. În 2012, compania a creat un prejudiciu de 1,4 milioane de euro, după ce a contractat servicii prentru care a plătit sume mult mai mari faţă de valoarea de piaţă. Şi acest dosar a ajuns tot în sertarul DNA.
 
O altă companie care a lăsat găuri adânci la bugetul statului este şi Loteria Română. Rapoartele Curţii de Conturi arată că în 2012 societatea a încălcat în mod repetat legislaţia privind achiziţiile publice şi a creat un prejudiciu de 7,53 milioane de euro. Asta după ce doar cu un an înainte Loteria a făcut o gaură de 20 de milioane de euro, după ce a organizat licitaţii publice cu dedicaţie. Ambele dosare sunt, după cum era de aşteptat, în lucru, la DNA.
 
Tot în aceată listă găsim şi prejudiciul de 10,6 milioane de euro de la CFR SA, după ce compania a schimbat destinaţia unui împrumut contractat pentru reabilitarea căii ferate între Bucureşti şi Constanţa, dar şi golul de 8,2 milioane de euro lăsat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care a girat penstru societăţi comerciale, care prezentau riscuri financiare.
 
În total, în toţi aceşti ani, Curtea de Conturi a trimis Parchetelor sau Direcţiei Naţionale Anticorupţie 396 de sesizări, din care doar 150 au fost soluţionate. Nu e motiv de bucurie. Dintre acestea, doar în 67 de dosare s-a dispus începerea urmăririi penale. Alte 244 de sesizări sunt încă în lucru.

Rapoartele Curţii de Conturi
Perioada: 2008 – 2013
Prejudiciu peste 500.000 euro: 48 rapoarte
Prejudiciu sub 500.000 euro: 196 rapoarte
Prejudiciu total: 1 miliard de euro
 
GAURA NEAGRĂ DIN CNADNR
2013: 47,2 milioane de euro din atribuirea unor contracte
2012: 1,4 milioane de euro din plăţi la suprapreţ
 
PREJUDICIU LA LOTERIA ROMÂNĂ
2012: 7,53 milioane de euro din atribuirea unor contracte
2011: 20 de milioane de euro din licitaţii publice cu dedicaţie
 
PREJUDICIU DE SUTE DE MILIOANE DE EURO
CFR SA: 10,6 milioane euro
FNGCIMM: 8,2 milioane euro
 
SESIZĂRILE CURŢII DE CONTURI
Sesizări soluţionate: 150 (83 de dosare cu NUP şi 67 începerea urmăririi penale)
Sesizări în lucru: 244
Total sesizări: 394
Sursa: Curtea de Conturi