Alina Gorghiu
Actualitate

Dispar aceste pensii din România! Alina Gorghiu a confirmat: Se desființează

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, că va fi respectat criteriul desființării pensiilor speciale pentru toate categoriile de pensionari.

Pensiile speciale vor fi desființate

Alina Gorghiu a făcut precizări importante cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a aduce echitate în sistemul de pensii, ținând cont de decizia CCR pe pensiile speciale.

Aceasta a declarat: „În opinia mea, criteriul de la care s-a pornit, și anume că trebuie desființate aceste pensii speciale pentru toate categoriile de pensionari speciali, lucrul acesta va fi respectat. Pe de altă parte, principiul că nicio pensie nu trebuie să fie mai mare ca salariul, iarăși, va fi o discuție care, pe baza acestor amendamente, îmi doresc să fie respectată”.

Potrivit ministrului, decizia Curții este restrictivă: „Însă să știți că decizia Curții este foarte, foarte restrictivă în ceea ce privește posibilitatea Ministerului Muncii de a elabora niște amendamente care, mă rog, să acopere o plajă de așteptări mare.

Nu, decizia, așa cum spuneți dumneavoastră, îți cam indică soluția și atunci calculează acum Ministerul Muncii nu doar impactul, calculează maniera în care poate să elaboreze amendamentele și noi o să vedem cum ne încadrăm în textul constituțional”.

România va trece la pensii pe contributivitate

Ministrul Justiției a adăugat că misiunea nu va fi una ușoară: „Însă acest jalon din PNRR prevede un lucru peste care nu o să putem trece – sistemul de justiție este singurul care beneficiază de acele garanții constituționale. Atunci, acestea fiind considerentele Curții, acesta fiind jalonul PNRR, va trebui să ne ducem pe o potecă foarte îngustă cu amendamentele.

Nu e o misiune ușoară, recunosc că nu o invidiez pe doamna ministru de la Muncă, pe ministra Muncii, ca să vorbesc conform termenilor agreați de Academia Română, dar va trebui să o scoatem până la capăt pentru că e un jalon pe care va trebui să îl bifăm”.

„Avem nevoie de această reformă, va trebui să închidem capitolul cu pensiile speciale odată pentru totdeauna în România și să trecem la pensii pe contributivitate, așa cum așteaptă societatea de ani buni”, a mai precizat Gorghiu.

Vă amintim că luni, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

blank