Actualitate, Stiri

Dezvăluiri şoc în dosarul „Jaful Secolului”. Tablourile ar fi ajuns în Ucraina!

Ipoteze aiuritoare! Picturile furate ar fi fost nişte copii perfecte

dancu_e_crop_644x416_35449000

Cele șapte tablouri furate din Olanda nu au fost arse, ci au ajuns la un intermediar ucrainean. Declaraţia a fost făcută marți de unul dintre suspecții principali la procesul care are loc la Judecătoria sectorului 3.

Radu Dogaru le-a dat judecătorilor şi adresa traficantului ucarinean din Londra şi i-a îndemnat pe procurori să îl caute. Mai mult, suspectul îi acuză pe poliţiştii olandezi că nu au vrut să primească 5 dintre opere. Potrivit lui Radu Dogaru, Poliţia Olandeză ar fi vrut să recupereze toate cele 7 picturi odată.

După refuzul olandezilor, suspectul i-ar fi spus mamei sale, acuzată şi ea în dosar, să le predea ucraineanului. Surse apropiate anchetei arată că Dogaru a încercat să propună un astfel de târg, în schimbul extrădării sale la Londra, acolo unde ar fi primit o pedeapsă mult mai mică decât în România.

Până acum cei 6 suspecţi de furtul tablourilor şi-au schimbat declaraţiile de nenumărate ori. Ei susţin acum că de fapt au furat simple reproduceri, şi nu opere originale. „Este cunoscută politica unor muzee de a pune în realitate copii perfecte, iar originalele să fie adăpostite în seifurile muzeului”, a explicat Cătălin Dancu, avocat.

Presa olandeză, prezentă la procesul din România, pare surprinsă de noua pistă lansată de apărare. „Nu pot să cred, dar acum, că a spus că au primit şi ajutor din interior, adică din rândul angajaţilor care lucrează la Kunsthal, orice este posibil”, a subliniat Janneke Vos, de la Agenţia Naţională de Presă din Olanda.

Expertiza cenuşei colectate din soba în care ar fi fost arse tablourile nu a lămurit dacă reziduurile provin de la picturi originale sau de la nişte copii. Copii sau originale, tablourile erau asigurate pentru suma de 18 milioane de euro, despăgubire pe care proprietarul ar fi încasat-o deja.

Cei 6 suspecţi români sunt acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 au furat cele 7 tablouri semnate printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Suspecții în cazul jafului de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost audiați azi de magistrați pentru a afla indicii despre locul în care se află tablourile în valoare de milioane de euro furate din Olanda.

Noua ”bombă” în acest caz vine de la avocatul Cătălin Dancu, apărătorul lui Radu Dogaru, cel considerat creierul din afacerea ”Jaful secolului”. Ipoteza lansată de acesta se referă la faptul că tablourile furate din Olanda ar putea fi nişte copii perfecte, un fel de “sosii” ale capodoperelor acum bine ascunse: în Olanda sau… în altă parte. În susţinerea acestei ipoteze aproape incredibile, avocatul Dancu spune: ”Cu o zi înainte de furt, când au fost în recunoaştere în muzeu, Radu Dogaru, clientul meu, i-a zis complicelui său: «Bă, ăştea nu sunt tablouri originale! Eu am mai fost în muzee din lume şi n-am văzut ca aici, fără sisteme de securitate, fără camere de filmare (n.r. – în sala presupuselor capodopere), fără paznici noaptea!». Iar clientul meu i-a spus complicelui, atunci când furau, că, potrivit convingerii sale, nu sunt tablouri originale. I-a zis: «Sentimentul meu este că sunt copii perfecte!»”.

 

 

blank