Life, Stiri

Degeaba ai atâta bogăţie când rişti ani buni de puşcărie

S-a ales praful de celebrul top al miliardarilor români. Anul trecut, oamenii de afaceri aflaţi în acest clasament zâmbeau frumos, în birouri impunătoare, etalând mult lux. Acum, mulţi dintre ei bat drumul la tribunal sau DNA, ori sunt deja în închisoare. Averile celor mai bogaţi români cu probleme penale depăşesc 4 miliarde de euro.

ioan-niculae_ss091

Procurorii anticorupţie parcă lucrează după Topul miliardarilor. Unul câte unul, sau în grup, bogaţii României fac cărare la DNA, la tribunal sau chiar la penitenciare. Din cauza acuzaţiilor, şi afacerile lor sunt în pericol.

Ioan Niculae, 1,1 miliarde euro, locul 1 în topul bogaţilor

Ioan Niculae (60 ani) a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz, alături de alte 40 de persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale. Procurorii DIICOT spun că sunt prejudicii de 126 milioane de dolari şi a fost pus în pericol sistemul energetic naţional. În acest dosar, DIICOT a pus poprire pe conturi şi sechestru pe o vilă şi patru apartamente ale fostului ministru al economiei Adriean Videanu, locul 159 în Topul Forbes 2013, cu o avere de 25 milioane de euro. Videanu este urmărit penal pentru sumbinarea economiei naţionale şi complot, într-un dosar în care aceleaşi acuzaţii i se aduc şi fostului ministru al economiei, Varujan Vosganian.

Dan Adamescu, 950 milioane euro, locul 2 în top

În 6 iunie, milionarul Dan Adamescu (66 ani) a fost arestat preventiv, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită. Procurorii susţin că, în luna decembrie 2013, Adamescu Grigore Dan a dat mită unor judecători pentru a obţine soluţii favorabile pentru societăţile la care este acţionar.

Gruia Stoica, 470 milioane euro, locul 7 în top

Este cercetat într-un dosar de crimă organizată. Alături de Gruia Stoica (46 ani), alte şase persoane au calitatea de suspect, scrie adevarul.ro. Procurorii anticorupţie verifică modul în care a fost privatizată firma Transbordare Vagoane Marfă, în care s-ar fi spălat bani şi s-ar fi dat mită 3 milioane de euro. În 9 mai, a fost eliberat din arest şi va fi judecat în arest la domiciliu. În dosar este cercetat şi avocatul Doru Cătălin Boştină, locul 174 în topul bogaţilor, cu o avere de 23 milioane de euro.

Gabriel Popoviciu, 300 milioane euro, locul 11 în top

Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu (55 ani) este cercetat în dosarul „Băneasa” pentru fapte de corupţie, alături de alte zece persoane. Este acuzat că ar fi cumpărat un teren al statului (al Academiei de Agronomie), de 224 hectare, la un preţ subevaluat. Prejudiciul ar fi de 335 de milioane de lei, scrie adevarul.ro.

George Copos, 120 milioane euro, locul 24 în top

Omul de afaceri (61 de ani) se află deja la închisoare, cu o condamnare în dosarul greilor din fotbal, de 3,8 ani cu executare, iar în 25 august a mai primit o pedeapsa de 4 ani cu executare în dosarul Loteria 1.

Dan Voiculescu, 120 milioane euro, locul 24

Dan Voiculescu fost condamnat la începutul lunii august la 10 ani cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Instanţa a stabilit extinderea sechestrului pe o vilă de 250.000 euro, mai multe conturi personale, pe terenuri pe care omul de afaceri le donase fiicelor lui, pe lângă confiscarea sumei de 2,9 milioane de lei.

Ilie Carabulea, 110 milioane euro, locul 27 în top

Cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, Ilie Carabulea (67 ani), a fost eliberat din închisoare la sfârşitul anului trecut, după o condamnare de 18 luni într-un dosar în care era cercetat pentru infracţiuni de corupţie.

Theodor Berna, 75 milioane euro, locul 49 în top

Administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna (63 ani), este cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro. A fost arestat preventiv, în 19 august.

Costel Căşuneanu, 70 milioane euro, locul 54

Cunoscuţi drept „regii asfaltului”, oamenii de afaceri Costel Căşuneanu (55 ani) şi Nelu Iordache (47 ani, locul 135 în Top, 29 milioane euro) au probleme mari în Justiţie. Căşuneanu este judecat în stare de libertate, după o condamnare definitivă cu suspendare, iar Nelu Iordache este judecat în arest la domiciliu, după ce a stat în spatele gratiilor un an şi jumătate, în arest preventiv. În mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal, pentru pretinse fraude la modernizarea Transalpinei.

George Becali, 49 milioane euro, locul 85

Cel mai cunoscut om de afaceri aflat după gratii. Înainte de criză, Gigi Becali (56 ani) era unul din magnaţii României, cu 300 de hectare de teren, palatul din Aleea Alexandru, clubul Steaua. El a fost condamnat în trei dosare: „Valiza” în care a primit trei ani de închisoare, dosarul sechestrării de persoane în care a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare şi cel al schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării în care a fost condamnat la trei ani cu executare. Se află la Penitenciarul Poarta Albă pentru trei ani şi şase luni. În închisoare se află şi verii lui, Ioan (62 ani) şi Victor Becali (52 ani), condamnaţi în dosarul transferurilor. Cei doi se află în Topul miliardarilor pe locul 258, cu o avere de 14 milioane euro. Ioan are o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni, iar Victor -4 ani şi 8 luni. În acelaşi lot, a fost condamnat pentru  6 ani şi 4 luni Cristian Borcea (44 ani), pe locul 111 în Top, cu o avere de 35 milioane euro.