Purtarea ochelarilor de soare devine din ce în ce mai populară. Din motive întemeiate.

Ochelarii de soare, cu numeroasele culori, forme și materiale subliniază caracterul nostru și ne ajută să ne îmbunătățim personalitatea. Așa că au devenit unul dintre accesoriile noastre preferate.

Dar factorul stil al ochelarilor de soare nu este singurul lor beneficiu. În primul rând, ochelarii de soare au o funcție de protecție incomensurabilă împotriva razelor UV.

Aceștia ne protejează ochii contra bolilor grave și sunt cea mai bună protecție împotriva razelor solare dăunătoare. Pentru adulți și copii, fie vara, fie iarna!

Iată care sunt caracteristicile ochelarilor de soare care ne protejează ochii și de ce ochelarii de soare de marcă sunt mai scumpi, dar și mult mai buni.

Lumina soarelui poate provoca boli oculare grave

După cum sugerează și numele, purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja de soare și de radiațiile sale UV. La fel cum pielea noastră trebuie protejată de soarele excesiv prin utilizarea de protecție solară și îmbrăcăminte lungă, ochii noștri trebuie, de asemenea, protejați. Acest lucru se datorează faptului că radiațiile solare au consecințe fatale pentru corneea și retina noastră.

Dacă prea multă lumină solară nefiltrată ajunge la ochii noștri, în special la o vârstă fragedă, se pot dezvolta boli grave, care pot duce la orbire completă sau chiar cancer.

În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai frecvente boli oculare cauzate de lumina soarelui.

Cataractă

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului ochiului. Este cea mai frecventă cauză a pierderii vederii la persoanele cu vârsta peste 40 de ani și este, de asemenea, principala cauză a orbirii la nivel mondial. De asemenea, odată cu vârsta, factorii de risc ai cataractei includ radiațiile ultraviolete. Pentru a preveni cataracta, trebuie să purtați ochelari de soare care blochează 100 % din razele UV ale soarelui. Cu toate acestea, prevenirea completă a cataractei cu ajutorul ochelarilor de soare nu este garantată, deoarece boala poate fi declanșată și de factori fiziologici, pe lângă expunerea la soare.

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară apare atunci când mica porțiune centrală a retinei, numită maculă, dispare. Retina este țesutul nervos sensibil la lumină din spatele ochiului. În general nu provoacă orbire, dar poate provoca probleme grave de vedere. Câteva studii de renume au sugerat că expunerea la soare poate fi un factor de risc pentru  degenerescența maculară și că sensibilitatea pielii la lumina solară și culoarea irisului joacă un rol central în determinarea degenerescenței maculare.

Cancer ocular

Majoritatea melanomelor afectează pielea, dar unele se dezvoltă în alte părți ale corpului, inclusiv în ochi. Cancerul ocular (melanom ocular) se dezvoltă în celulele producătoare de pigmenți care colorează ochii. Expunerea la lumina ultravioletă poate crește riscul de melanom al conjunctivei. Acest melanom apare la suprafața ochiului.

Ce ochelari de soare ne protejează de boli solare grave?

Nu toți ochelari de soare sunt la fel de eficienți. Indiferent dacă sunt vintage, ieftini, scumpi sau polarizați, ei pot sau nu să își facă treaba și să ne protejeze ochii.

Cei mai multe ochelari de soare au astăzi protecție UV încorporată în lentile, iar cele mai renumite mărci includ protecția UV pe eticheta lor. Căutați o etichetă pe care scrie  „protecție 100% împotriva razelor UVA și UVB”. sau “100% protecție UV 400”.

Lentilele ieftine, de calitate scăzută, provoacă mai multe leziuni ochilor decât  nepurtarea ochelarilor

Chiar dacă ochelarii de soare din supermarket, magazinele de îmbrăcăminte, benzinărie sau de la vânzătorii de pe plajă sunt foarte ieftini, nu este indicat să-i cumpărați. Din păcate, ochelarii de soare ieftini nu oferă adesea protecție solară suficientă și, prin urmare, pot contribui la apariția unor boli oculare grave.

Motivul pentru asta este simplu: lentilele întunecate, indiferent de tipul ochelarilor de soare, scumpi sau ieftini, ne dilată pupilele. Drept urmare, vedem mai bine în condiții de lumină mai slabă. Cu toate acestea, dilatarea pupilelor noastre poate avea consecințe grave dacă lentilele întunecate nu oferă protecție UV încorporată. Razele soarelui pot pătrunde în interiorul ochiului fără probleme și pot provoca boli precum cataractă sau cancer.

Prin urmare, purtați întotdeauna ochelari de soare de marcă de înaltă calitate, care au etichetă care garantează 100% protecție UVA și UVB.

V-am convins? Dacă da, intrați pe https://www.elefant.ro/list/fashion/ochelari/ochelari-de-soare/filters/brand-Ray-Ban pentru a vă alege o pereche de ochelari de calitate.

Răsfățați-vă și cu câteva bijuterii frumoase accesând linkul https://www.elefant.ro/list/fashion/bijuterii. Spor la cumpărături!