O clinică stomatologică este, așa cum sugerează și numele său, o unitate medicală dedicată îngrijirii medicale dentare. Prin urmare, pe lângă ustensile de bază, are nevoie de echipamente medicale specializate în protecția și îngrijirea dinților și a gingiilor.

Pentru ca o clinică stomatologică să ofere servicii medicale de cea mai bună calitate, trebuie să dispună de o serie de echipamente și medicamente.

Iată care sunt câteva dintre echipamentele necesare într-o clinică stomatologică:

În primul rând, trebuie ținut cont de dimensiunea clinicii și de tipul de servicii oferit.

Se pot oferi servicii care au în vedere rezolvarea problemelelor dentare de bază, cum ar fi periajul și curățarea dinților, plombarea dinților, extracții etc.

Sau, se pot oferi servicii care au în vedere rezolvarea unor probleme mai complexe, cum ar fi ortodonția, montarea de implanturi și alte tipuri de intervenții chirurgicale maxilo-faciale.

Pentru toate aceste servicii, o clinică stomatologică trebuie să dispună de instrumente medicale de bază. Acestea sunt imperios necesare pentru a putea începe să-și  desfășoare activitatea.

În primul rând, este nevoie de un scaun dentar de bună calitate, omologat. Am putea spune că acesta este primul element de bază de care ar trebui să dispună o clinică stomatologică.

Consumabile medicale dentare de bază

Fie că se dorește înființarea unei clinici mari, fie a unui cabinet privat, trebuie avut în vedere faptul că va fi nevoie de echipamente de bază pentru desfășurarea activității.

Echipamentele de bază ajută medicul să-și exercite profesia în cel mai bun mod. Dacă mai târziu va dori să se extindă, trebuie doar să-și facă un plan și să ia legătura cu profesioniști specializați pe anumite domenii.

Așadar, echipamentele medicale esențiale pentru o clinică stomatologică sunt:

Compresor. Igiena este esențială într-o clinică stomatologică, ca în orice altă unitate de sănătate. Compresorul este responsabil pentru menținerea aerului curat și uscat. În plus, previne absorbția particulelor mici de către plămâni. Atât cei ai medicului stomatolog, cât și cei ai pacientului.

Scaun dentar. Este scaunul pe care va sta pacientul pentru a fi examinat și îngrijit. Scaunul dentar trebuie să aibă un regulator de înălțime și poziție pentru a-i permite medicului să lucreze în cel mai confortabil și sigur mod posibil.

Scuipătoare cu jet. Este necesară pentru ca pacientul să scuipe după tratament sau ca să se clătească.

Autoclav. Esențial pentru dezinfectarea ustensilelor cu care se lucrează.

Dispozitiv prophy-jet air-flow dentar. Este un instrument important pentru profilaxia dentară. Usucă zona și ajută la îndepărtarea petelor și a plăcii bacteriene.

Turbină de mare viteză. Este un dispozitiv rotativ care se rotește cu viteză mare și este folosit pentru străpungerea dintelui și eliminarea cariilor.

Alte echipamente medicale necesare într-o clinică stomatologică

În plus față de materialele de bază, sunt necesare și altele pentru a putea efectua mai multe tratamente. Iată care sunt acestea:

Micromotor. Este, de asemenea, un sistem rotativ, dar cu o viteză redusă, cu care sunt tratate canalele radiculare sau pulpita dentară.

Lampă scaun dentar. Datorită acesteia, medicul stomatolog poate vedea mai bine când lucrează în gura pacientului. În plus, astfel se pot evita umbrele care îl împiedică să vadă corect.

Aparat cu raze X. Dacă există vreo îndoială cu privire la existența cariilor interne sau a unei alte probleme care nu este vizibilă cu ochiul liber, trebuie folosit un aparat cu raze X.

Apex Locator. Dispozitiv utilizat pentru măsurarea exactă a canalelor radiculare. Este prevăzut cu un cârlig de buze și un sistem de pile.

Lampa cu LED. Funcția lor este variabilă, deoarece pot fi utilizate atât pentru albirea dinților, cât și pentru uscarea rapidă a plombelor.

Echipament de profilaxie cu ultrasunete. Este un sistem profesional de profilaxie pentru îndepărtarea tartrului și efectuarea lavajului bucal.

Negatoscop. Acest aparat este esențial pentru examinarea corectă a radiografiilor.

Sistem de aspirație. Este important să se aspire saliva și resturile dentare care se acumulează în timpul diverselor proceduri stomatologice.

Acestea fiind zise, dacă vrei să deschizi o clinică stomatologică îți recomandăm să nu uiți să cumperi și niște materiale de amprentă.

Și, apropo, dacă ai cumpărat deja toate cele necesare dar totuși mai ai nevoie de niște turbine dentare, îți dăm un pont. Achiziționează-le de pe internet. Ai șansa să le cumperi la un preț avantajos. Succes!