Life, Stiri

De ce e atât de complicat să pierzi în greutate după ce te-ai îngrăşat din

 Ţii dietă pentru a elimina kilogramele în plus, doar pentru a le vedea revenind la câteva luni după încheierea regimului alimentar? Nu este cazul să te blamezi: în mare parte, „de vină” sunt metabolismul şi hormonii care reglează senzaţia de foame care nu doar că favorizează acumularea de kilograme, dar fac dificilă şi eliminarea lor ulterioară.

dieta_ciocolata_poya_poza_00606000

Este vorba despre un cerc vicios, unul identificat şi demonstrat deja de specialisţii în domeniu. Demarezi o dietă care îţi privează trupul de aportul caloric cu care s-a obişnuit, fapt care îl determină să activeze „modul de supravieţuire”.

Cu alte cuvinte, metabolismul încetineşte treptat, conservând astfel ţesutul adipos vital pentru supravieţuirea organismului, iar nivelul unor hormoni precum grelina, care declanşează senzaţia de foame, creşte, pentru a te „forţa” să mănânci mai mult.

Este un mecanism evolutiv perfect, în absenţa căruia organismele n-ar fi supravieţuit de-a lungul milioanelor de ani de dezvoltare.

Oamenii de ştiinţă ştiu deja de ani buni că hormonii din intestine, pancreas şi ţesutul adipos influenţează într-o măsură considerabilă greutatea corporală şi procese precum foamea şi arderea caloriilor. Astfel, de îndată ce procentul de ţesut adipos din organism începe să scadă, se reduce şi secreţia de leptină, hormonul care îi semnalează creierului că ai mâncat suficient, şi începe să crească secreţia de grelină.

Acum ţii o dietă, faci o pauză de câteva luni, după care te apuci de un nou regim alimentar hipocaloric pentru a da jos surplusul acumulat între timp? Aceasta este cea mai sigură metodă de a nu scăpa niciodată de cercul vicios al scăderii, urmate de câştigarea inevitabilă în greutate.

Şi mai grav este faptul că, pe măsură ce acest cerc vicios se adânceşte tot mai mult, greutatea pe care o ai ca reper când te apuci de o nouă dietă şi pe care vrei să o atingi devine tot mai mare. Dacă, spre exemplu, în urmă cu câţiva ani îţi doreai să ai 60 kg la înălţimea ta de 1,75 m, cu timpul ai devenit mai permisivă şi ai urcat pragul la 65 kg şi tot aşa…

Perpetuarea acestui cerc vicios este înlesnită de faptul că dezechilibrele hormonale pe care le declanşează dietele se menţin mult timp după încheierea acestora.
Studiile au arătat că persoanele obeze care au ţinut un regim hipocaloric timp de 10 săptămâni au avut parte de dezechilibre hormonale până la 1 an de la revenirea la un stil alimentar normal!

Cum scapi din cercul vicios al dietelor şi îngrăşării?

Secretele sunt acelea pe care le auzi peste tot: renunţă la dietă şi, în schimb, adoptă un regim alimentar echilibrat, completat de mişcare fizică regulată.

Capacitatea de a-ţi asculta organismul şi de a-i respecta nevoile te va scuti de neplăceri pe termen lung – astfel, este esenţial să înveţi să mănânci doar atât cât îţi trebuie şi să nu cazi în capcana mâncatului pe fond emoţional. În tot acest proces, voinţa va fi şi ea un aliat preţios, însă, pe măsură ce stilul de viaţă sănătos îţi va deveni obicei, nu program autoimpus, menţinerea unei greutăţi normale – departe de tiparele impuse de societate – nu va mai părea nici imposibilă, nici o corvoadă.

blank