Life, Stiri

De ce au bărbații erecţii dimineața?

Tumescenţele peniene nocturne apar pentru prima oară în uter şi continuă pe toată durata vieţii unui bărbat. Dar şi a unei femei – acestea, la rândul lor, au erecţii clitoridiene (clitorisul se dilată şi devine mai tare) în timpul somnului, fenomenul fiind observat şi la alte mamifere, nu doar la oameni. Deşi au fost propuse mai multe teorii de-a lungul anilor pentru a explica tumescenţele peniene nocturne, cauzele sale rămân încă incerte. Ele, la fel ca erecţiile clitoridiene, sunt asociate cu faza REM a somnului, caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise şi prin vise. Una dintre teorii este că, în timpul somnului REM, celulele noradrenergice (neuroni care eliberează neurotransmiţătorul noradrenalină), aflată într-o regiune a trunchiului cerebral cunoscută sub numele de locus coeruleus, sunt dezactivate. Despre aceste celule se crede că inhibă penisul, aşa că, atunci activitatea lor este redusă în timpul somnului REM, rezultatul este erecţia, în urma excitaţiei induse de testosteron.

De ce au bărbații erecţii dimineața

Oamenii de ştiinţă au sugerat totodată că tumescenţele nocturne au legătură şi cu oxidul de azot. Acesta este eliberat de celule aliniate în interiorul vaselor de sânge şi se dispersează apoi în muşchi, pe care îi relaxează. Asta duce şi la dilatarea vaselor de sânge şi, în consecinţă, la creşterea fluxului sangvin spre penis şi la erecţie. Se crede că activitatea crescută din regiunea trunchiului cerebral în timpul somnului REM declanşează un val de evenimente ce conduc în cele din urmă la eliberarea oxidului de azot de către fibrele nervoase. Acest proces este reglat şi de hormoni sexuali masculini precum testosteronul.

O posibilă explicaţie pentru scopul erecţiilor de dimineaţă este că ele contribuie la sănătatea penisului. Erecţiile duc la umflarea ţesutului erectil (corpora cavernosa), iar asta duce la oxigenarea ţesutului. Această oxigenare permanentă ajută la prevenirea fibrozei cavernoase, o afecţiune care poate conduce la disfuncţie erectilă.

O altă teorie sugerează că tumescenţele peniene nocturne apar ca să-i împiedice pe bărbaţi să facă pipi în timpul somnului. Există două tipuri de erecţii: psihogene şi reflexogene. Primele sunt generate de gânduri sau imagini excitante, prin intermediul semnalelor nervoase. Celelalte sunt un proces involuntar ce poate fi declanşat de o vezică plină. Nervii care controlează erecţiile reflexogene se află în nervii sacrali ai măduvei spinării, stimulaţi la rândul lor de o vezică plină. Din moment de bărăbaţilor le e greu să urnieze când au erecţie, se crede că tumescenţele nocturne ar putea fi menite să prevină enurezisul nocturn (urinatul în pat).

Teorie nu este însă plauzibilă, scrie IFLScience, şi asta pentru că organismul are multe alte metode de prevenire a urinatului în pat, iar enurezisul nocturn este întâlnit şi la femei. Cea mai validă explicaţie este că aceste erecţii constribuie la o bună sănătate a organelor genitale.