Blog

De ce apar probleme la turbină și care sunt opțiunile pentru remedierea lor?

Tot mai frecvente sunt situațiile în care apar probleme la nivelul turbinei, motiv pentru care prevenirea acestor defecțiuni, respectiv remedierea lor sunt măsuri necesare de luat. De cele mai multe ori cauza o constituie lubrifierea necorespunzătoare a sistemului cu ulei. Când fluxul acestuia nu este constant, dar și unul curat pentru lagărele supuse forțelor de frecare, neasigurând presiunea ideală, identificarea unei rezolvări devine prioritară.

Desigur, motivele pentru care această componentă a motorului se defectează pot fi diverse, iar pentru fiecare în parte trebuie găsită o soluție eficientă și rentabilă. Referitor la acest aspect, specialiștii Turbo9, un service specializat în turbosuflante Iași, iese în întâmpinarea celor care se confruntă cu astfel de probleme cu rezolvarea optimă, ulterior stabilirii diagnosticului.

Problemele turbinei – cum trebuie procedat?

Atunci când motorul are parte de o îngrijire precară, respectiv când proprietarul nu manifestă interes vis-a-vis de acest aspect, rezulatele sunt ca atare. O primă cauză a defectării turbosuflatei o reprezintă întreținerea insuficientă, care se traduce printr-un sistem de ungere afectat.

De altfel, motive ale defectării le constituie și un filtru necorespunzător sau al unui ulei de calitate scăzută, dar și rularea autovehiculului în condiții neadecvate ori pur și simplu vechimea acestuia.

În majoritatea cazurilor, turbosuflantele au lagărele realizate din bronz. Asta dictează eficiența sistemelor, iar pentru că etanșeitatea se face între axul rotativ și bucșiile de bronz, daunele rezultă în daune imediate. De cele mai multe ori acestea sunt severe, însă gradul de contaminare poate diferit de la caz la caz.

În ce mod poate fi prevenită uzura cauzată de contaminarea uleiului? Cu toate că pare destul de ordinar, soluția în această situație o constituie respectarea unui program de întreținere. Prevenția reprezintă calea ideală pentru a evita contaminarea uleiului cu impurități.

Experții în turbosuflante Iasi – Turbo9 atrag atenția proprietarilor de autovehicule, menționând că schimbul uleiului nu este suficient uneori. Desigur că modificările de culoare ale substanței sunt ușor sesizabile, însă nu întotdeauna înlocuirea uleiului rezolvă problema. Funcționarea deficitară ulterioară ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru că amânarea reparațiilor duce la daune ireparabile.

Încă un motiv pentru care turbina nu mai oferă randamentul dorit este uleiul cu particule de detergenți în compoziție. În mod normal se introduc agenți de curățare diverși pentru a menține igiena motorului. Rezultatele însă constau în efecte negative asupra componentei. Suprasăturarea uleiului prin utilizarea sa în mai mult de 6000 km are cu siguranță astfel de efecte asupra piesei. Cel puțin consistența sa devine abrazivă, iar influența față de suprafețele fine ale turbinei este devastatoare.

Experții acestui service de reparații turbosuflante din Iași recomandă programarea periodică pentru schimbarea de filtre și de ulei. De ce? Cele două sunt elemente esențiale, direct responsabile de o funcționare optimă atât a turbinei, cât și a premiselor principale ce vizează o durată de viață prelungită a componentei.

În ce mod se pot deteriora piesele în urma contaminării uleiului cu diverse impurități?

  • Supraîncălzirea uleiului din cauza căldurii excesive

Pentru că motoarele performante au nevoie de temperaturi ridicate ale lichidului de răcire și ale uleiului, emisiile de noxe, respectiv cele care optimizează consumul de combustibil sunt reduse considerabil.

Din cauză că funcționarea implică o căldură mare, are loc descompunerea uleiului, văscozitatea sa fiind influențată și lubrifierea mai redusă. Cu atât mai grave sunt efectele supraîncălzirii uleiului cu cât exploatarea autoturismului este una necorespunzătoare.

Un sfat din partea celor de la Turbo9 este de a lăsa motorul să ruleze în relanti în jur de un minut înainte de oprire, atât în cazul în care s-a rulat cu o viteză excesivă, respectiv în sarcină mare. Rezultatele degradării sunt destul de evidente în cazul turbinei.

  • Deteriorările cauzate de pătrunderea corpurilor străine

Încă un motiv destul de frecvent al defectării turbosuflantei îl reprezintă îngreunarea funcționării de către corpuri străine sau obiecte. Dacă există probleme la nivelul rotorului compresor, acestea pătrund în sistem prin locul dedicat filtrării de aer. De asemenea, pot intra și prin galeria de evacuare a gazelor arse, de obicei când sunt favorizate deteriorările rotorului.

Desigur, motivele pentru care se defectează turbosuflanta sunt mult mai multe. Spre exemplu rularea cu viteze excesive, care depășesc parametrii tehnici ale componentei duc la probleme. Supraturarea se diagnostichează însă destul de greu.

În orice caz, prevenirea lor este de preferat, dar și reparațiile sunt o soluție. Recomandarea experților Turbo9 este de a solicita reparația înainte de înlocuirea turbinei. Pe turbo9.ro sunt disponibile mai multe detalii referitoare la această componentă a motorului.

blank