Life, Stiri

Daca ai un sistem limfatic sanatos, ai un corp sanatos

Probabil fiecare persoana stie ca are un sistem limfatic in corp, dar cam atat. Nici nu este de condamnat; sistemul limfatic este unul foarte complicat.

media_142556840882180500

Acesta traverseaza intreg corpul, functionand in tandem cu sistemul circulator, traversand noduli, organe si alte vase din organism.

Daca sistemul limfatic nu functioneaza corespunzator, nu va putea filtra toxinele si lichidele din corp, cauzand diverse probleme de sanatate, membre umflate, amigdalita, cancer limfatic si multe altele. Un sistem limfatic functional echilibreaza lichidele, absoarbe grasimea si ajuta sistemul imunitar. Este, deci, important sa-l mentii in cea mai buna forma.

Cand sangele circula prin corp, elibereaza un lichid din capilare. Acest fluid, denumit lichid interstitial, alimenteaza toate tesuturile cu nutrienti si oxigen. In semn de recunostinta, celulele ii dau in schimb toate resturile si reziduurile pentru a le transporta inapoi in sange.

Din fericire lichidul interstitial nu o ia personal si duce resturile inapoi spre capilare, unde 90% din ele sunt reabsorbite. Restul de 10% contin particule prea mari pentru a penetra peretii capilarelor, si aici intervine sistemul limfatic, care le preia si le absoarbe. Odata cu transferul sau catre un nou sistem din corp, lichidul isi schimba si numele. Denumit acum limfa, acest lichid trece prin nodulii limfatici si isi incheie odiseea acolo unde a inceput-o – in sange.

Acest proces este unul vital, pentru ca acumularea de reziduuri in celule le poate ucide. Fara un sistem limfatic activ, lichidul se acumuleaza, iar corpul nu se poate elibera de reziduuri. Reziduurile si lichidul pot determina umflarea tesuturilor si chiar aparitia cancerului, organe care-si maresc volumul provocand dureri, sau infectii in intreg corpul.