Blog

Cuvinte din limba romana pe care ai fi vrut sa le stii la fazan sau spanzuratoarea

Cuvinte din limba romana pe care ai fi vrut sa le stii la fazan sau spanzuratoarea

Chiar si cei care au impresia ca stapanesc perfect limba romana pot fi luati prin surprindere de anumite cuvinte intalnite in dex despre care nici nu stiau ca exista. Dictionarul limbii romane este plin de curiozitati, cuvinte care se pronunta greu si chiar cuvinte incredibil de lungi. Pentru amatorii de fazan spre exemplu, dictionarul devine un aliat de nadejde care demonstreaza ca aproape nu exista cuvinte cu care cineva sa poata fi inchis la fazan, nici macar bine cunoscutul si temutul restaurant si alte variante care se termina in aceeasi grupa de cuvinte.

Curiozitati din dex, bune de stiut pentru fanii jocului „spanzuratoarea”

Unele cuvinte sunt dificil de pronuntat chiar si pentru vorbitorii nativi, iar cei care invata limba romana ca a doua limba, prefera de multe ori sa se foloseasca de un dictionar de sinonime pentru a gasi alternative. Limba romana nu este grea doar din prisma gramaticii, desi numeroasele forme de flexionare ale cuvintelor sunt explicatia pe care lingvistii o dau pentru ponderea de greseli in vorbire. Limba romana este de asemenea dificila din punct de vedere al numerelor de cuvinte cu peste 30 de litere, aflandu-se pe locul 3 in limba europeana cu cele mai lungi cuvinte. Din acest punct de vedere limba romana este ideala pentru jocuri lexicale precum spanzuratoarea, un astfel de cuvant de peste 30 de litere fiind aproape imposibil de ghicit la timp.

Este adevarat, cele mai multe cuvinte din lista care urmeaza nu sunt folosite in mod uzual si sunt in principal termeni medicali, insa chiar si in aceste conditii cateva dintre aceste cuvinte sunt atat de lungi incat pun probleme chiar si persoanelor cu pregatire in acest domeniu.

Cel mai lung cuvant din limba romana aflat de altfel si pe locul 3 in topul celor mai lungi cuvinte din Europa este un cuvant format din nu mai putin de 44 de litere:

1. pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza. Cuvantul defineste o boala specifica profesionala, din categoria bolilor pulmonare cronice care apare la personale ce lucreaza in mine, cariere de piatra, industria metalurgica sau industria sticlei. Cadrele medicale prescurteaza de obicei acest cuvant, folosind forma scurta – „silicoza”, care conform DexOnline.Net este definita ca „boala pulmonara cronica profesionala care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatra, din industria metalurgica, din industria portelanului si a sticlei etc., in urma inhalarii prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu„.

2. Al doilea cel mai lung cuvant din limba romana are 36 de litere si este tot un cuvant din domeniul medical: Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza. Acest cuvant face referire la o enzima care catalizeaza reactiile de disociere in baza azotata sub forma de trifosfat in forma monofosfatata (AMP) adenozinmonofosfat.

3. Al treilea cel mai lung cuvant din limba romana, la 34 de litere, cu doar 2 mai putine decat enzima de pe locul doi este encefalomielopoliradiculonevrita, o afectiune medicala care se manifesta prin inflamarea nervilor, dureri, furnicaturi, ameteala si poate duce pana la paralizie.

Pe langa aceste 3 cuvinte exista numeroase alte cuvinte ce pot fi gasite in dex care au peste 30 de litere, iar multe dintre acestea nu au nici sinonime, deci cei care lucreaza in domeniu nu au de ales decat sa le retina in forma originala.

Desi aceste cuvinte par aproape imposibil de pronuntat, locurile unu si doi in Europa la cele mai grele cuvinte sunt un cuvant din germana, de 79 de litere si unul din limba turca, de 70 de litere. Se creeaza uneori confuzii atunci cand se discuta despre cel mai lung cuvant din dex, unele persoane identificand gresit cuvantul supercalifragilistic, in forma sa completa supercalifragilisticexpialidocius drept un cuvant din limba romana. In realitate acest cuvant este un cuvant din limba engleza sau mai degraba un titlu de melodie din celebrul film al studiourilor Walt Disney din 1964 – Mary Poppins.

blank

Curiozitati din dex bine de stiut pentru fanii jocului „fazan”

Daca spanzuratoarea este un joc pe care cei mai multi vorbitori de limba romana il lasa in urma atunci cand trec de varsta claselor primare, fazan este un joc lingvistic cu care chiar si adultii aleg sa se distreze in timpul calatoriilor lungi sau perioadelor de asteptare in care nu au nimic altceva cu care isi pot umple timpul.

Pasionatii de fazan cunosc pe de rost seriile de cuvinte care „inchid” jocul, insa conform dex-ului nu toate terminatiile considerate imposibile sunt reale. Spre exemplu, exista cuvinte care incep cu pt, cu ft, cu jd si chiar un cuvant care incepe cu nt.

Cuvinte care incep cu pt pentru fazan: pteropodele, despre care DexOnline.net ne invata ca sunt un ordin de moluste din planctonul marin. Exista si cuvantul ptoza, care este folosit pentru a defini fenomenul patologic al deplasarii unui organ.

Cuvinte care incep cu ft pentru fazan. Raft sau lift sunt considerate cuvinte care castiga jocul in fazan, insa cuvintele ftizie (tuberculoza pulmonara) si ftaleina (substanta chimica) pot scoate jucatorul din dificultate.

Cuvinte care incep cu jd pentru fazan. Jder este un cuvant din dex care poate fi folosit pentru a raspunde celor care incearca sa inchida jocul cu cuvinte precum „grajd”.

Cuvinte care incep cu ea. Un cuvant mai putin cunoscut si singurul care incepe cu ea este cuvantul „eastmancolor”, procedeu de realizare a unui film color prin suprapunerea unor emulsii sensibile la cele trei culori de baza pe un suport celuloid.

Unul dintre cele mai faimoase cuvinte folosite pentru inchiderea adversarului la fazan este restaurant. Intr-adevar, in dex nu exista nici un cuvant care incepe cu nt, insa exista un astfel de cuvant in dictionarele de arhaisme, respectiv „ntur”, interjectie care imita trilurile unei turturici.

Pentru a inchide adversarul fara ca acesta sa aiba nici o sansa de retaliere, se pot folosi cuvinte care se termina cu urmatoarele grupuri de litere: nc, rt, rg, nz, lp sau rs, combinatii pentru care nu exista variante nici in dex si nici in dictionarele de regionalisme publicate recent.

Pentru cei care nu sunt inca experti la fazan, smartphone-ul sau tableta pot fi o modalitate de a „trisa” folosind un dictionar online care listeaza cuvinte ce incep cu anumite grupe de litere.

blank