Life

Cum să te simți bine cu tine însăți/însuți

De multe ori uităm că, dacă relațiile personale sunt deja complicate, lucrul cu adevărat dificil este să te raportezi la sine.

A te simți bine cu tine însăți/însuți este, pentru unii oameni, un obiectiv practic de neatins, ceva care pare chiar mai puțin probabil decât învățarea celor mai complexe abilități. Pot învăța foarte repede să joace șah, dar nu reușesc să rezolve problemele legate de stima de sine. Există însă câțiva pași care trebuie făcuți pentru a te simți mai bine cu tine însăți/însuți.

Puține lucruri sunt imuabile în lumea minții umane, iar sentimentele aparent cele mai persistente de ură de sine pot dispărea dacă înveți să te vezi cu alți ochi.

Pentru a face acest lucru, trebuie să îți schimbi atât modelele de gândire, cât și modul de relaționare cu mediul și cu ceilalți. Acest dublu curs de acțiune, axat pe credințe și acțiuni, stă la baza terapiilor cognitiv-comportamentale. Și chiar dacă lipsa unor consultații psihologice reduce șansele de succes, tot merită implementate aceste strategii în fiecare zi.

Atribuie-ți realizările persoanele doar ție

Persoanele cu probleme de stimă de sine au tendința de a-și atribui realizările norocului sau altora. Pe scurt, au impresia că nu datorită forțelor proprii au reușit să aibă succes. În același timp, ele cred că majoritatea lucrurilor rele care li se întâmplă sunt din vina lor, chiar dacă relația cauză-efect nu este clară.

Așadar, ar trebui să începi să reflectezi profund asupra lucrurilor bune și rele care ți se întâmplă. Ideal ar fi să faci asta regulat. Dar, dacă nu vei avea energia necesară să o faci mereu, fă-o în cazurile speciale. În timp, nu va mai fi nevoie să faci asta.

De exemplu, dacă primești felicitări pentru un proiect realizat, este absolut normal să crezi ca acest lucru se  datorează meritelor tale și nu pentru că persoana care te felicită te place. În același mod, dacă ți se întâmplă ceva rău, nu trebuie să crezi că este din vina ta.

Dă dovadă de compasiune

Dacă nu te poți accepți pe tine însăți/însuți, este posibil să ai așteptări foarte rigide despre ceea ce ar trebui să fii și ceea ce nu ești. De exemplu, există milioane de persoane care se învinovățesc pentru că nu arată precum cele care pe care le văd pe internet.

Dar nu trebuie să fii ca celelalte persoane pe care le vezi. Fiecare persoană este unică în felul său. Trebuie să te accepți așa cum ești. Pe de altă parte, nu este obligatoriu să te adaptezi perfect acelor idealuri pe care le ai, pur și simplu să tinzi către ele, dacă asta dorești. Pentru a face acest lucru, petrece 5 minute pe zi reflectând asupra a ceea ce-ți dorești și vezi dacă chiar este soluția ideală pentru tine.

Fă ceea ce-ți place

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenilor le este greu să se accepte este că ei cred că își pierd timpul. Pentru a evita acest lucru, soluția este să te reinventezi. Străduiește-te să ajungi în situația în care să  poți face ceea ce îți place. Dacă faci acest lucru, te poți  simți mândră/mândru pentru decizia pe care ai luat-o.

Orientează-te către acțiune. Evită să te ataci gândind negativ. Gândurile negative nu sunt altceva decât o scuză pentru a nu-ți îmbunătăți acțiunile. Încearcă să faci lucruri care te fac să simți că evoluezi cu adevărat. Creează motive pentru a te mândri cu ceea ce ești, cu mijloacele pe care le ai.

Și dacă simți nevoia să faci încă un pas, să-ți cumperi o casă, fă-l. Intră pe internet și caută case de vânzare Timișoara.

Dacă locuiești în Brașov și îți dorești o garsonieră, caută garsoniere de vânzare Brașov. Mult noroc!

blank