Life

Cum recunoașteți un accident vascular cerebral

Recunoașterea un accident vascular cerebral este foarte importantă, deoarece, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces cea mai frecventă  în întreaga lume. Primul este atacul de cord.

România are cea mai mare mortalitate de AVC din Europa, 4 români mor pe oră din cauza accidentului vascular. Educarea oamenilor să recunoască simptomele accidentului vascular cerebral când suferă ei unul sau când suferă alte persoane unul, reduce foarte mult riscul de deces, deoarece se obține asistență medicală timpurie.

 Ce este un AVC?

AVC sau accident cerebrovascular – cunoscut și sub accident vascular cerebral – apare atunci când un vas de sânge dintr-o parte a creierului se rupe sau este blocat de un cheag de sânge.

Accidente vasculare cerebrale, în funcție de severitatea lor, dacă sunt tratate la timp pot fi depășite. Timpul este vital pentru ca o persoană să supraviețuiască fără sechele, deci recunoașterea rapidă a unui accident vascular cerebral și căutarea ajutorului medical pot maximiza recuperarea.

Semne ale unui AVC- accident vascular cerebral

Specialiștii afirmă că în fiecare minut care trece fără să i se acorde atenție, o persoană care suferă un accident vascular cerebral pierde două milioane de neuroni. Cele 3 semne tipice care apar atunci când cineva suferă un accident vascular cerebral sunt:

1.Vorbire: persoana vorbește greu sau nu este înțeleasă. Rugați persoana care ar putea avea un accident vascular cerebral să spună o propoziție completă. Dacă nu poate, pentru că pronunță greșit cuvintele sau le spune greu, sunați la salvare.

  1. Braț: dacă o persoană nu poate ridica ambele mâini deasupra capului sau dacă un braț este slăbit sau amorțit, duceți-o imediat la un medic.
  2. Zâmbet: rugați persoana să zâmbească. Dacă zâmbetul pare inegal, sunați imediat la salvare.

Unele dintre aceste 3 simptome sunt prezente în aproape toate cazurile de accident vascular cerebral, dar există și alte semne care pot fi foarte evidente.

Alte simptome care indică un accident vascular cerebral:

Pierderea bruscă a vederii la unul sau la ambii ochi

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT), numit uneori un mini-accident vascular cerebral sau stop cerebral, nu perturbă neapărat restul sistemelor corpului, așa că este posibil să nu vă dați seama de asta până la o săptămână sau două după ce se întâmplă. Chiar și 25% dintre persoanele care suferă un accident vascular cerebral pot suferi din nou altul, așa că ele sau oamenii din jurul lor vor recunoaște semnele mai repede. Pierderea vederii sau vederea slabă este unul dintre simptomele că cineva a suferit deja un accident vascular cerebral.

Cefalee puternică

O durere de cap bruscă și severă, chiar dacă ați avut anterior migrene, poate fi un semn că ați suferit un accident vascular cerebral, așa că nu ezitați să sunați la salvare.

Amețeli și confuzie

În plus față de senzația de slăbiciune sau amorțeală la nivelul brațului sau piciorului de-a lungul unei părți a corpului și dificultăți de vorbire, un simptom că apare un mini accident vascular cerebral este amețeala bruscă sau pierderea echilibrului. Deși este posibil să nu dureze mult, este un motiv de îngrijorare și ar trebui să solicitați imediat asistență medicală.

Greață și vărsături

Studiile au arătat că vărsăturile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome la pacienții cu accident vascular cerebral și un indicator timpuriu al accidentului vascular cerebral sever. Greața și vărsăturile sunt simptome deosebit de frecvente în mini-accidentul vascular cerebral și se crede că sunt declanșate de o disfuncție a măduvei spinării în acel moment.

Dacă observați aceste simptome, trebuie să sunați imediat la salvare sau să mergeți imediat la medic sau la spital. Tratamentul medical prompt pentru o persoană care a suferit un AVC poate ajuta la minimizarea efectelor pe termen lung ale acestuia și la salvarea vieții.

De asemenea, având în vedere că una dintre cele mai grave și răspândite afecțiuni din România este și diabetul, vă recomandăm să fiți atenți la diverse simptome diabet și, dacă descoperiți că vă confruntați cu o astfel de boală, să vă informați cum se cuvine despre cel mai bun tratament posibil pentru ținerea bolii sub control. Multă sănătate!

blank