Life, Stiri

Cum putem combate oboseala?

somn-lilnistit

De oboseală şi de bătrâneţe nu scapă nimeni, spun bătrânii înţelepţi. Dacă elixirul tinereţii este mai greu de găsit, în schimb oboseala poate fi evitată. Şi nu numai pentru că este destul de enervant să îţi fie somn mereu şi să nu fii productiv, ci şi pentru că oboseala cronică poate să ducă la boli cu care nu te vei împăca prea bine.

Dacă vrei să eviţi oboseala şi să fii mai fresh decât de obicei, ţine cont de câteva sfaturi:

Consumă cât mai puţin sodiu

Pe scurt, mâncarea sărată îţi pune în pericol nivelul de potasiu, care este foarte important pentru starea ta de bine şi de odihnă. Atunci când el lipseşte, te poţi lipsi obosit şi extenuat, aşa că primul pas este să încerci să mănânci cât mai nesărat şi să eviţi alimentele procesate (care au mult sodiu de regulă).

Mănâncă avocado

Ca să ai ceva mai multă energie, trebuie să ridici nivelul acela de potasiu despre care vorbeam mai devreme. Aşa că îţi vor prinde bine alimente bogate în potasiu, precum bananele, avocado, caise ori conopida.

Dormi cel puţin şapte ore în fiecare noapte

Sigur, poţi dormi în 4 ore cât alţii în 10. Şi ciclurile de somn sunt, într-adevăr, foarte importante. Însă nu ignora faptul că au nevoie şi de cantitate, nu numi de calitate, atunci când vine vorba de somn. Poate că rezişti pentru o anumită perioadă să bifezi numai 5 ore de somn pe noapte, însă efectele se vor vedea mai târziu.

Ia-ţi mâncare la pachet

Nu ridica din sprânceană. Nu e nimic ruşinos să-ţi pregăteşti de acasă un măr, o piersică ori legume tăiate mărunt, ca să le foloseşti pe post de gustare în loc de batoanele de ciocolată sau biscuiţii care te îngraşă. Gustările acestea procesate îţi ridică foarte mult glicemia, însă pentru timp scurt. Iar mai târziu vei fi lipsit de vlagă.

blank