Life

Cum îți poți ajuta copiii să învețe mai mult și mai bine

Educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea corespunzătoare a copiilor.

Sarcina persoanei adulte în procesul de învățare este de a  ajuta copiii să înțeleagă mediul în care trăiesc. Există din ce în ce mai multe dovezi care indică impactul interacțiunii pozitive a adulților asupra copiilor.

Studiile au demonstrat că,  atunci când profesorii se ocupă de problemele comportamentale intenționat, ajută copiii să fie mai receptivi și să-și îmbunătățească comportamentul în clasă. Astfel, ei reușesc să aibă rezultate mai bune la învățătură.

Iată, așadar, 5 moduri prin care îți poți ajuta copiii să învețe mai mult și mai bine:

  1. Fii atent la semnale și urmărește-le interesele. Dincolo de a oferi afecțiune, fundamentală în sine, poți identifica și răspunde la formele de comunicare ale copiilor în felul următor:
  • Numind obiectul sau activitatea de care sunt interesați: Despre ce vorbiți? Despre cartea de povești preferată?
  • Vorbind dacă copiii zâmbesc sau se bâlbâie atunci când faci ceva: „ Vă place să vă alint, nu?”
  • Explicându-le despre ce se întâmplă: „Da! Trebuie să vă îmbrac ca să nu vă fie frig”.
  1. Introdu concepte noi, denumind tot ceea ce este în mediul înconjurător. În timp ce îi speli, de exemplu, vorbește-le despre cât de rece sau de fierbinte este apa, de părțile corpului, menționându-le și arătându-le. Sau la prânz, profită de ocazie pentru a vorbi despre texturile, dimensiunile, formele și culorile alimentelor.
  2. Extinde cunoștințele copiilor. Când priviți sau citiți povești împreună, dacă copiii spun: „ham-ham”, adaugă „da, este un câine și are patru picioare!”, arătând spre ele.
  3. Joacă-te cu ei. Jocul este principalul mijloc de învățare pentru copii, precum și un mod de distracție. Prin joc, adultul poate participa și îmbunătăți jocul de rol. Amintește-ți că cei mici imită tot ceea ce fac adulții. Provoacă copiii să rezolve anumite probleme. Pune-i, de exemplu, să deschidă un borcan și să scoată ce este în interior. Rezolvați împreună un puzzle, găsiți un obiect ascuns și multe altele.

Ca adult poți varia jocul, creând provocări din ce în ce mai complexe. Dacă un joc este foarte simplu, copiii îl pot rezolva imediat, se plictisesc și își pierde interesul. Dacă este prea complex, apar frustrările și nu vor mai dori să continue.

Recunoaște-le efortul și recompensează-i într-un mod pozitiv:

  • felicită copiii cu aplauze,
  • cu sărutări, verbalizând realizările și încercările lor.

În felul acesta le vei întări stima de sine și îi vei încuraja să continue să învețe.

Avantajele interacțiunii adulților cu cei mici

Toate aceste practici ajută copiii în 5 moduri:

  1. Le dezvoltă limbajul. Sunt expuși și se familiarizează cu multe cuvinte noi – pe care le înțeleg, le interiorizează și le introduc treptat în propriul lor vocabular.
  2. Le dezvoltă abilitățile cognitive și motorii. Copiii se familiarizează cu diferite concepte complexe precum cauză și efect sau permanența obiectelor (obiectul nu dispare pur și simplu pentru că nu îl mai văd).
  3. Le dezvoltă și le stimulează atenția, perseverența, printre altele, prin confruntarea cu anumite provocări și prin depășirea lor.
  4. Le încurajează creativitatea și îi dezvoltă socio-emoțional. Îi ajută să creeze o relație caldă și strânsă cu adulții.
  5. Le stârnește curiozitatea și îi încurajează să învețe lucruri noi.

Ținând cont de cele prezentate mai sus, îți recomandăm să interacționezi cât mai mult cu cei mici și să le cumperi mereu lucruri atractive.

Astfel, ei își vor dori să învețe constant. De exemplu, le poți cumpăra creioane colorate de la officedirect pentru a-i determina să învețe să deseneze.

De asemenea, le poți oferi cadou și niște creioane mecanice care le pot fi de folos la  grădiniță sau la școală. Succes îți dorim

blank