Știai că o pereche de ghete de fotbal aleasă greșit îți poate afecta performanța în timpul jocului? Sigur nu îți dorești acest lucru. Așa cum mănușile de portar sunt un accesoriu fundamental pentru o performanță cât mai ridicată, și ce porți în picioare este esențial pentru un joc bun.
Atunci când alegi pantofi sport pentru diferite tipuri de sport, cum ar fi fotbal, alergare, baschet sau tenis, aceștia au cerințe complet diferite atât în ceea ce privește partea superioară, cât și talpa. La urma urmei, partea superioară a pantofilor de fotbal va intra în contact cu mingea și trebuie să aibă o anumită durabilitate.
Cu toate acestea, există atât de multe tipuri pantofi de fotbal, încât s-ar putea să ți se pară dificil să alegi modelul potrivit pentru tine. La ce ar trebui să fii atent când cumperi? Iată principalele aspecte de care să ții cont.
Ce material e mai potrivit pentru partea superioară a ghetelor de fotbal?
Partea superioară a pantofilor de fotbal nu trebuie doar să protejeze picioarele jucătorilor și să aibă o anumită respirabilitate, ci și să nu fie prea voluminoasă. De asemenea, ar trebui să aibă o mare flexibilitate pentru a te asigura că, atunci când piciorul tău intră în contact cu mingea, simți totul foarte bine, astfel încât să te asiguri că ai o mare precizie la dribling, pase și șuturi.
Pentru a satisface diferitele nevoi ale jucătorilor, brandurile producătoare de pantofi pentru fotbal folosesc materiale diverse, fiecare având funcționalități diferite. Iată cele mai populare 3 tipuri de materiale folosite pentru partea superioară a ghetelor.
#.1 PU
Este denumirea prescurtată pentru pielea din compoziția poliuretanică. Practic, acest material este un strat de produse din plastic presate peste un strat de pânză. Caracteristicile pantofilor de fotbal din PU au o suprafață netedă, ușoară, mai subțire și o protecție suficientă pentru picior. În comparație cu alte materiale, pantofii de fotbal din PU nu se udă atât de ușor în cazul în care ploaia îți încurcă planurile. Deoarece PU este ușor și durabil, este produs în cantități mari, astfel încât pantofii sunt mai ieftini.
#2. Piele
Prețul pielii este mai scump decât cel al poliuretanului, dar pielea este mult mai moale la atingere, astfel încât driblingul, pasele, șuturile și permeabilitatea aerului sunt de asemenea mai bune. Protecția picioarelor tale este foarte bună. Practic, îți vei simți picioarele înfășurate într-un adevărat strat protector în timp ce porți ghete din piele naturală.
Cu toate acestea, pantofii din piele veritabilă pot fi mai groși și mai grei, ceea ce poate să nu fie potrivit dacă preferi o pereche de ghete ușoare și flexibile. În plus, capacitatea de rezistență la apă nu este la fel de bună ca în cazul altor materiale.
#3. Plasă din material textil
Așa cum o să o mai găsești menționată la diverși producători, Air Mesh este un material care se caracterizează printr-o permeabilitate excelentă a aerului și o durabilitate ridicată. Utilizarea acestui material pentru pantofii de fotbal îi face să fie ușori și respirabili. Astfel, tu te simți mai confortabil și controlezi mai bine mingea. Cu ghete atât de ușoare, poți alerga mai repede pe teren.
Cum ar trebui să se potrivească ghetele de fotbal?
În general, un pantof de fotbal se va potrivi cu mărimea obișnuită a pantofilor tăi. Totuși, unii jucători (în special sportivii de elită) preferă să-și cumpere o pereche puțin mai strâmtă, dar care să stea totuși confortabil în picior.
Acest lucru se datorează faptului că sportivii de elită tind să prefere o atingere mai sensibilă a mingii. Ei pot alege o pereche mai strâmtă cu o jumătate de mărime sau chiar cu o mărime întreagă sub dimensiunea lor normală.
Acest lucru poate fi incomod la început. Pentru jucătorii amatori, s-ar putea să nu fie necesară mărirea mai mică. La urma urmei, ar trebui să alegi o dimensiune care să se simtă confortabil în picioarele tale.
O pereche de ghete de fotbal potrivită ar trebui să:
- nu lase loc pentru mișcare în zona călcâiului;
- aibă aproximativ lățimea degetului tpu mare de la mână între degetul mare de la picior și marginea ghetei.