Life

Cum alegi cea mai potrivită veioză pentru dormitor

E posibil să nu fi acordat suficientă importanță veiozelor din dormitor, deoarece consideri că e deja suficientă lumină în cameră odată aprinsă lustra. Dar adevărul este că o veioză, pe lângă faptul că are rol decorativ, este foarte practică, așa că este important să știi să o alegi corect.

Veiozele au două sarcini de bază: să furnizeze suficientă lumină pentru a citi confortabil și să dea camerei un plus de stil. Cu toate acestea, alegerea unei veioze poate fi dificilă. De câte veioze este nevoie în dormitor? Cât de mare trebuie să fie abajurul și cât de înaltă trebuie să fie aceasta? Ce stil ar trebui ales? Din fericire, există reguli de bază referitoare la design, care răspund la toate aceste întrebări și fac alegerea veiozei potrivite ușoară.

De câte veioze ai nevoie în dormitor?

Ca regulă generală, ai nevoie de o veioză dacă dormi singur în cameră și de două dacă împarți camera cu o persoană dragă inimii tale. Dacă camera este foarte mare sau patul ta este mare, este bine să optezi pentru două veioze pentru a crea un echilibru, indiferent dacă dormi singur în cameră sau nu.

Chiar dacă pui câte o veioză pe fiecare noptieră, nu le considera singura sursă de lumină din cameră. Dacă nu dispui de un corp de iluminat de tavan, vei avea nevoie de încă cel puțin o  lampă, de preferință o lampă de podea.

Cât de mare ar trebui să fie lampa de noptieră?

Una dintre cele mai frecvente greșeli de amenajare a dormitorului este alegerea unei veioze cu abajurul prea mare sau prea mic, fie o veioză prea mică pentru noptieră. A alege dimensiunea corectă este o chestiune de echilibru: cu cât patul este mai mare, cu atât noptiera este mai mare. Cu cât noptiera este mai lată, cu atât veioza de pe ea este mai mare.

Ca o regulă generală, noptiera ar trebui să aibă între o treime și două treimi din lățimea saltelei patului, iar veioza ar trebui să aibă aproximativ o treime din lățimea noptierei atunci când este măsurată partea sa cea mai lată ( de obicei baza umbrei).

Cât de înaltă ar trebui să fie veioza?

Alegerea unei veioze de înălțime potrivită este deosebit de importantă dacă îți place să citești înainte de a adormi. Lumina nu trebuie să-ți strălucească deasupra capului tău și nici să-ți bată în ochi. Presupunând că noptiera ta are aceeași înălțime ca și patul, alege o lampă care să aibă aceeași înălțime ca noptiera sau să fie cu câțiva centimetri mai înaltă.

Amplasarea întrerupătorului veiozei este, de asemenea, o problemă. Sigur nu vrei să te ridici din pat pentru a aprinde sau stinge veioza, fie să riști să-ți rănești spatele sau să cazi complet din pat în încercarea de a o aprinde. Înălțimea ideală a întrerupătorului trebuie să aibă aproximativ aceeași lungime ca cea a brațului tău. Desigur, cea mai potrivită dintre toate este o veioză cu întrerupătorul de pornit/oprit chiar pe cablu.

Ce stil de veioză să alegi?

Atâta timp cât veiozele sunt în concordanță cu restul decorului din camera ta, culoarea și stilul depind de tine. Pentru o cameră în stil contemporan poți alege o veioză din sticlă sau crom, ori una în stil rustic dacă dormitorul tău este decorat astfel.

Alege o veioză în formă de scoică sau ancoră dacă camera ta are detalii care te duc cu gândul mare, fie una în formă de carte dacă în dormitor ai o mică bibliotecă, de exemplu. Gândește-te la veioza dormitor ca la un detaliu accent important în spațiul unde ai parte de liniște după o zi agitată. Astfel, o poți alege în consecință.

Caută și niște aplice perete. S-ar putea să îți dai seama că ai nevoie și de o aplică pentru a da dormitorului un aspect aparte. Spor la cumpărături!