International, Stiri

Criza din Ucraina, post-referendum! Putin a semnat decretul care recunoaşte independenţa Republicii Crimeea

Britanicii vor trata Crimeea ca parte componentă a Ucrainei, iar Japonia aplică sancţiuni

Crimeea Putin

Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia recunoaste independenta Crimeei, proclamata prin referendumul de duminica. A facut-o la cateva ore dupa ce europenii si americanii anuntasera sanctiuni impotriva unor oficiali de la Moscova si din Crimeea.

Este vorba despre restrictii de viza si inghetarea averilor. Semnarea decretului demonstreaza cat de putin il intereseaza pe Putin aceste masuri. De altfel, economistii spun ca peninsula Crimeea e un sac fara fund, care trece din grija Kievului in cea a Moscovei.

Populaţia din Crimeea s-a confruntat cu primele probleme post-referendum, una dintre ele fiind lipsa banilor din bancomate, motiv pentru care vanzătorii nu-şi mai vând mărfurile decât cu banii cash. Băncile sunt inchise. Un tanar se plange ca are tot salariul pe card si, acum, nu-l poate folosi: „N-am bani gheata deloc. Nu stiu ce urmeaza.” De altfel, daca ar vrea, Ucraina le-ar putea face localnicilor viata mult mai grea, lasandu-i fara energie electrica si chiar fara apa.

Japonia a anuntat marti ca va adopta sanctiuni impotriva Rusiei, dupa ce presedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenta regiunii ucrainene Crimeea, relateaza AFP. „Japonia va suspenda negocierile privind relaxarea regimului de vize si nu va incepe discutiile prevazute pentru noi investitii”, a anuntat ministrul japonez de Externe, citat intr-un comunicat. De asemenea, Japonia nu va lansa discutii pe marginea „acordului spatial cu privire la prevenirea activitatilor militare riscante”, a subliniat seful diplomatiei nipone.

Crimeea steag

Tokyo intentioneaza sa adopte si „alte masuri”, a adaugat oficialul nipon, fara sa precizeze natura acestora. „Este de plans faptul ca Rusia recunoaste independenta Crimeei, o actiune care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a declarat ministrul japonez.

Marea Britanie a anuntat luni seara ca va trata in continuare Crimeea ca parte componenta a Ucrainei. „Pentru Regatul Unit si aliatii sai, Crimeea ramane o parte a Ucrainei”, a subliniat secretarul Foreign Office, William Hague, citat intr-un comunicat publicat dupa o reuniune a ministrilor de Externe, la Bruxelles. „Asistam la o tentativa de pregatire a anexarii unei parti dintr-un teritoriu suveran al unui stat european independent, prin intermediul fortei armate si unui referendum ilegal si nelegitim”, a adaugat el.

Isa Soares, corespondent CNN: „Crimeea produce doar o zecime din energia pe care o consuma. 90% din apa, 80% din electricitate si 65% din gazul de care are nevoie vin din Ucraina. Sudul Rusiei poate furniza energie Crimeei, dar nu are infrastructura sa o faca.”

Iar construirea infrastructurii inseamna timp si bani, in conditiile in care nici economia rusa nu trece prin cea mai buna perioada. In plus.

Isa Soares, corespondent CNN: „70% din bugetul Crimeei vine direct de la Kiev, ceea ce inseamna ca Rusia va trebui sa plateasca pentru a tine Crimeea pe linia de plutire.”

Principala sursa de venit a Crimeei este turismul, dar in urmatoarea perioada si acesta va avea de suferit. 6 milioane de turisti au vizitat peninsula in 2013, dar aproape trei sferturi dintre ei erau ucraineni, care probabil nu vor mai veni sau nu vor mai fi primiti. Asa ca Rusia va trebui sa suplineasca si acesti bani. Moscova a anuntat ca va investi 5 miliarde de dolari in peninsula si va aloca inca 1 miliard pentru plata pensiilor si ajutoarelor sociale.

Arseni Iateniuk, premierul interimar al Ucrainei, a declarat intr-un interviu la postul american de stiri CNN ca scopul final al Rusiei este sa restaureze Uniunii Sovietice, in interiorul granitelor Uniunii din 1990. „Au inceput cu Crimeea, vor sa se opreasca la granita dintre Ucraina si Uniunea Europeana”, a declarat Arseni Iateniuk.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care recunoaste independenta regiunii ucrainene Crimeea, anunta Presedintia Rusiei, citata de AFP. „Rusia, tinand cont de vointa locuitorilor din Crimeea, exprimata prin referendumul din 17 martie 2014, decide recunoasterea Republicii Crimeea ca stat suveran si independent in care orasul Sevastopol are un rol special”, precizeaza decretul. „Decretul intra in vigoare in ziua semnarii”, precizeaza Kremlinul.

Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, afirma presedintele Traian Basescu, avertizand ca Republica Moldova este „intr-un mare pericol”, conform postului ABC News.

Rusia a creat o serie de conflicte in jurul Marii Negre pentru a grabi atingerea obiectivului presedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, a spus Basescu intr-un interviu acordat Associated Press, exprimand temerea ca Republica Moldova este „intr-un mare pericol”.

blank