Featured, Medical

Cristian Grasu (Ministerul Sănătăţii): România ar avea nevoie să facă aproximativ 300 de operaţii pe cord la copii pe an

România ar avea nevoie să facă aproximativ 300 de operaţii pe cord la copii pe an, însă, pentru a atinge această ţintă, este nevoie ca facilităţile medicale unde se efectuează asemenea operaţii să fie dispersate „echitabil” în ţară, a declarat, vineri, la o dezbatere, Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„România ar avea nevoie să facă cam 300 de operaţii pe cord la copii pe an. Pentru asta, în primul rând ne-ar trebui o dispersie echitabilă pe teritoriul României a centrelor în care se poate realiza aşa ceva şi măcar câte o echipă funcţională în fiecare centru. Deci, eu aş vedea în cel puţin patru centre din România câte o echipă funcţională – înseamnă chirurgi, anestezişti, asistenţi”, a evidenţiat acesta, potrivit AGERPRES.

La rândul său, Alexandru Popa, preşedinte al Asociaţiei „Inima copiilor”, a afirmat că în 2006, când a fost înfiinţată asociaţia, problemele cardiace la copii erau printre principalele cauze de mortalitate infantilă.

„În continuare sunt foarte mulţi copii care mor pentru că nu sunt diagnosticaţi la timp, pentru că nu se intervine la timp, pentru că părinţii lor nu ştiu unde să se ducă”, a punctat el. Totodată, Popa a spus că în relaţia cu autorităţile române din Sănătate, „cel mai natural lucru” este colaborarea cu acestea, în ciuda piedicilor.

„Din păcate, nu s-a făcut în cei 27 – 28 de la Revoluţie ceva în acest sens”, a apreciat Alexandru Popa, referindu-se la segmentul în care activează Asociaţia „Inima copiilor”.

Declaraţiile au fost făcute la o masă rotundă pe tema sprijinului Uniunii Europene pentru sectorul medical din România, cu accent pe proiectul „100 de inimi pentru 100 de copii”.

Respectivul proiect a fost iniţiat în 2014 de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” şi a primit o finanţare europeană de 4,7 milioane de euro. „100 de inimi pentru 100 de copii” este un modul practic de formare a specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

„Este o dovadă vie că fondurile Uniunii Europene, atunci când sunt folosite, când se întâlnesc cu entuziasm, cu hotărâre, cu dorinţă de muncă şi de a reuşi pot să aibă un impact extraordinar asupra societăţii”, a afirmat, la eveniment, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

Ea a afirmat că, la final, autorităţile europene sunt interesate nu doar de cheltuirea fondurilor europene, ci şi de schimbarea pe care aceste fonduri le aduc.

blank