Life, Stiri

Crezi că arăţi bine?!

E uimitor în ce mod îţi influenţează opiniile propria părere de sine

 arati bine

Persoanele care se consideră atrăgătoare au tendinţa de a simţi că locul lor e într-o categorie socială mai înaltă şi de a crede că persoanele din categorii sociale mai joase sunt acolo pentru că aşa merită, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Felul în care ne percepem propria înfăţişare ne afectează convingerile privind ierarhia socială: cercetătorii de la Stanford Graduate School of Business au descoperit că, atunci când cred că arată bine, oamenii sunt mai puţin înclinaţi să creadă în egalitate socială.

În plus, a mai arătat studiul, când e vorba de statutul social pe care şi-l atribuie o persoană, frumuseţea fizică auto-percepută contează mai mult decât calităţi precum integritatea sau empatia.

Multe persoane, „văd lumea socială ca fiind împărţită în clase constituite nu numai pe baza bogăţiei, a nivelului de educaţie şi a prestigiului unor anumite ocupaţii, ci şi pe baza frumuseţii şi atractivităţii”, spun autorii.

Aceste studiu este primul care stabileşte o relaţie evidentă între gradul în care oamenii se consideră pe ei înşişi atrăgători şi atitudinea lor în privinţa inegalităţii şi a ierarhiei sociale.

Pentru a verifica această legătură, autorii studiului i-au rugat pe participanţi să scrie despre momente în care s-au simţit atrăgători sau mai puţin atrăgători, apoi i-au întrebat dacă erau de acord sau nu cu afirmaţii de genul: „unele grupuri de oameni sunt pur şi simplu inferioare altor grupuri” sau „salariile mai mici acordate femeilor şi membrilor unor minorităţi etnice reflectă pur şi simplu un nivel mai scăzut de educaţie şi competenţă al acestora.”

Au constatat că amintirile participanţilor despre o zi în care nu arătaseră bine sau despre un moment când, dimpotrivă, fuseseră ţinta unor priviri admirative afectau modul în care vedeau aceştia problema ingalităţii în societate. Surprinzător, majoritatea participanţilor păreau să sprijine ideea de ierarhie socială atunci când se simţeau atrăgători şi să i se opună atunci când nu se simţeau astfel.

Studiul a fost inspirat de observaţia că, în ultimii ani, americanii au cheltuit sume colosale pentru produse de îngrijire, tratamente cosmetice şi operaţii estetice, în ciuda recesiunii, arătând cât de importantă era preocuparea de a arăta bine.

Cercetarea a mai arătat, printre altele, cât de maleabile pot fi concepţiile oamenilor în privinţa egalităţii sociale. De pildă, cei care fusesră făcuţi să creadă că erau atrăgători erau mai puţin înclinaţi să doneze bani pentru combaterea inegalităţii, a arătat studiul.

blank