Blog

Creierul plastic si inteligenta emotionala

Creierul are o proprietate care se numeste neuroplasticitate- abilitatea de a-si schimba structura si tiparele de activitate in moduri semnificative nu doar in copilarie ci si la maturitate. Aceasta schimbare poate fi un rezultat al experientelor pe care le traim precum si al activitatilor pur mentale, de exemplu rezultatul gandurilor noastre.

De e persoanele oarbe din nastere, care au invatat sa scrie cu ajutorul unui system de scriere bazat pe mici puncte in relief pipaite cu degetele, inrehgistreaza o activitate mai mare la nivelul cortexului motor? Asta deorece cortexul lor visual- care se presupune ca este programat sa proceseze semnale la ochi le transforma in imagini vizuale.
Cititul cu ajutorul alfabetului Braille este un exemplu de experienta senzoriala si de invatare care tine de lumea externa. Schimbarile pot creste sau diminua cantitatea de materie corticala dedicate unor functii specific, de exemplu sportivii. Acestia isi imagineaza mental o saritura.

Dogma programarii

Nu ai cum sa afli despre neuroplasticitate din desenele omniprezente ale creierului care eticheteaza fiecare din numeroasele zone. Atfel, nici o alta zona nu a fost mai precis cartigrafiata, decat cum a fost cartografiat cortexul somatosenzorial. Acesta este in esenta, o harta a corpului.

Vezi tunetul, auzi fulgerul

Creierul este capabil de reorganziare. Studiile pe nevazatori si pe surzi au examinat portiuni mult mai largi de substanta neurala, si anume, cortexul visual si auditiv.
La persoanele surde din nastere, obiectele situate in campul vizual periferic, sunt percepute nu doar la nivelul cortexului visual, ci si la nivelul cortexului auditiv: cortexul auditiv vede.
Ceva asemanator se intmpla si cu persoanele nevazatoare din nastere sau de la o varsta timpurie. In cazul lor, nici un semnal nu ajunge la cortexul visual care este o portiune uriasa din creier.

Creierul nevazatorilor se schimba atunci cand isi folosesc auzul periferic pentru a localiza sursa unui zgomot. Astfel, inclusive canalele neurale prin care nu a existat trafic timp de zeci de ani pot incepe sa poarte semnale din nou.

blank