alcool
Social

Consumul de alcool de la vârste fragede. Studiul care arată efectele pe termen lung

Un nou studiu sugerează că adolescenții și adulții tineri care se confruntă cu probleme sociale legate de alcol pot fi expuși unui risc de dezvoltare rapidă a tulburării de consum de alcool (AUD). Manualul de diagnostic și statistică (DSM-5) prezintă 11 criterii pentru AUD, iar oricine îndeplinește două sau mai multe dintre aceste criterii se califică pentru un diagnostic AUD. Adultul emergent este o perioadă critică pentru dezvoltarea AUD, iar înțelegerea tranziției de la consumul timpuriu de alcool până la creșterea consumului poate ajuta la identificarea țintelor pentru prevenire și intervenție.

Studiul a examinat criteriile AUD care au apărut la tineri consumatori de băutri alcolce și a explorat modul în care acestea au legătură cu dezvoltarea AUD completă. Cercetătorii au lucrat cu 565 de adulți tineri din Australia, cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani, care au raportat consumul regulat de alcool sau consumul semi-regular de alcool. Pe parcursul a 2,5 ani, timpul median de la prima băutură până la apariția unui prim criteriu AUD a fost de șase ani. Cele mai frecvente criterii AUD care au apărut au fost toleranța la alcool (28%), urmată de consumul continuu de alcool în ciuda problemelor legate de alcool (22%) și problemele sociale legate de consumul de alcool (17%).

Consumul de băuturi alcoolice de la vârste fragede și problemele sociale

Pe parcursul celor 2,5 ani, 26% dintre participanți au dezvoltat AUD, iar 13% au dezvoltat AUD în termen de trei ani de la prima lor băutură. Probabilitatea de a dezvolta AUD a fost legată de criteriul care a apărut primul. Trei criterii AUD au fost factori de risc pentru trecerea mai rapidă la AUD: probleme sociale legate de consumul de băuturi alcolce; consumul de băuturi alcolice care a dus la neîndeplinirea obligațiilor majore la locul de muncă, la școală sau acasă („probleme majore de rol”); și consumul de alcool pentru mai mult timp sau în cantități mai mari decât intenționat.

alcool

Legătura strânsă dintre problemele sociale legate de consumul de băuturi alcolice și dezvoltarea AUD se adaugă la dovezile conform cărora dificultățile interpersonale pot fi un factor de risc esențial. Consumul de alcool ar putea fi un răspuns inadaptat la problemele sociale și interpersonale, conducând la noi dificultăți în relații care, la rândul lor, consolidează consumul de băuturi alcolice ca metodă de adaptare. Un ciclu similar s-ar putea aplica problemelor legate de rolurile majore și consumului de alcool. Abordarea problemelor sociale și a problemelor de autocontrol în rândul tinerilor poate preveni sau încetini dezvoltarea AUD, potrivit medicalxpress.com.

blank