Administratie Locala

Conferinţă: “Administraţia Publică, Pilon Central al Politicilor Antidrog“

 Primăria Sectorului 2 a organizat vineri, 2 octombrie, conferinţa “Administraţia Publică, Pilon Central al Politicilor Antidrog“, eveniment  desfăşurat în parteneriat cu CIADO România şi găzduit de sediul administraţiei locale.

Primăria Sectorului 2 organizează cursuri gratuite de formare pentru ParlamentulAlături de primarul Neculai Onţanu, la conferinţă au fost prezenţi: prefectul Capitalei, domnul Paul Petrovan, primarul general al Capitalei, domnul Marin Dan Ştefănel, acad Constantin Bălăceanu Stolnici – preşedintele Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului Romania, ambasadori şi alte persoane din mediul diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic universitar şi cultural, ai Preşedinţiei României, Guvernului, ai administraţiei publice centrale, federaţiilor sindicale, membri ai Consiliului municipal al elevilor, Guvernului şi Parlamentului Local al Tinerilor sector 2.

            În discursul de întâmpinare adresat invitaţilor, primarul Neculai Onţanu a declarat:

         „Excelența Voastră domnule Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici,

Excelenţele voastre domnilor ambasadori  şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti,

Domnule Prefect al Municipiului Bucureşti, Paul Petrovan,

Domnule Primar General al Capitalei, Marin Dan Ştefănel,

Stimati profesori, dragi elevi și părinți,

 

Am în mână Strategia Antidrog a Sectorului 2, concepută până în anul 2020. Un document solid, aliniat noii Strategii a Uniunii Europene în domeniul drogurilor. Nu este un document abstract, o simplă înşiruire de principii şi de soluţii tactice. Pentru noi este un document viu.

În spatele acestor file se ascunde drama unor oameni, aici sunt lacrimile mamelor disperate care mi-au cerut ajutorul, aici e lupta Primăriei cu patronii interlopi ai magazinelor de etnobotanice, pe care le închideam astăzi şi mâine răsăreau precum ciupercile otrăvite după ploaie, sub alte denumiri, aici e victoria noastră după o luptă susţinută, aici e speranţa părinţilor, munca profesorilor, empatia tinerilor. Aici se află, finalmente, povestea comunităţii noastre în război cu unul din cele mai devastatoare flageluri ale zilelor noastre – drogurile.

Accentul cel mai important pe care îl punem astăzi în strategia noastră antidrog este profilaxia – acţiunea de a preveni. Experienţa ne spune că dependenţa de droguri are câteva cauze fundamentale: lipsa supravegherii şi a afecţiunii parentale, anturajul dubios, lipsa de preocupări şi perspective, blazarea, plictiseala, fronda. 

Ca să previi, trebuie să cunoşti şi să înţelegi. Problematica dependenţei de droguri este una sensibilă, sufletească, înainte de a deveni una legală. 

Profilaxia pe care o practicăm noi, la nivelul comunităţii Sectorului 2, experienţă pe care o împărtăşim şi celorlalte comunităţi, este crearea unei infrastructuri educaţionale – cluburi pentru tineret, care descoperă talente şi încurajează pasiuni, programe şi acţiuni atractive, festivaluri şi concursuri menite să le asigure tinerilor o preocupare, un ideal, oferindu-le respect de sine şi satisfacţii, care să îi ţină departe de tentaţiile morbide. 

Un suport extraordinar pentru toate acestea primim din partea Parlamentului şi Guvernului Tinerilor din Sectorul 2, principalii mei consilieri, din partea cadrelor didactice şi a asociaţiilor de părinţi. Avem exemple şi poveşti de succes, pe care ne-am propus să le răspândim în primul rând pe reţelele de socializare, constituindu-le într-un puternic material motivaţional. Nimic nu este mai convingător decât o experienţă trăită. 

Dependenţa de droguri este un fenomen complex, o problemă de siguranţă a cetăţeanului şi de securitate naţională, implicând în combaterea sa aproape toate sferele domeniului social – sănătate, educaţie, instituţiile care asigură ordinea, liniştea publică şi aplicarea legii, precum şi organizaţiile neguvernamentale.

Principalii noştri colaboratori rămân profesioniştii inimoşi de la Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului  (CIADO), membru EURAD (Europa Împotriva Drogurilor), cărora le suntem profund recunoscători.

Şi, pentru că am invocat una dintre cele mai puternice organizaţii antidrog din Europa, vă rog să-mi îngăduiţi ca, în numele meu personal şi în numele cetăţenilor Sectorului 2, să aduc un omagiu domnului Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Domnia sa nu este doar un eminent profesor, un mare neurolog, ci şi un Om al Cetăţii, o voce puternică a societăţii civile, care s-a alăturat marilor cauze sociale, slujindu-şi exemplar semenii. 

Alături de domnia sa, într-un tandem de succes, se află preşedintele executiv, domnul Gigel Lazăr. Doi oameni care demonstrează cum se împletesc în chip fericit experienţa cu entuziasmul şi forţa tinereţii. Domnul Gigel Lazăr are meritul incontestabil de a fi adus CIADO în Comisia Europeană și în atenţia Națiunile Unite. Domnul Lazăr a reuşit performanţa de a schimba politica europeană antidrog, făcând din strategia de prevenire o prioritate absolută. Le mulţumim încă o dată amândurora.

Acţiunea antidrog înseamnă demersuri concrete şi coordonate, în scopul reducerii cererii şi a ofertei, a traficului şi a consumului de substanţe nocive şi letale. Cu alte cuvinte, pe lângă profilaxia despre a cărei importanţă crucială v-am vorbit, a fost creat un circuit integrat de asistenţă de specialitate.

A fost înfiinţat Centrul de Asistenţă Integrată a Adicţiilor Pantelimon, aflat în sectorul 2, centru prin care se reuşește nu doar reabilitarea persoanelor dependente de droguri, dar şi diminuarea efectelor sociale ale consumului de droguri, între care, cel mai periculos la nivelul comunităţii este infracţionalitatea.

În contextul asumării prevederilor documentelor internaționale pentru implementarea politicilor naționale antidrog, la care România este parte, Guvernul a aprobat două programe ce au ca scop prevenirea consumului de droguri și oferirea de asistență medicală, psihologică și socială consumatorilor de droguri. Cele două programe, ce vizează perioada 2015-2018, au o finanţare care, însumată, depăşeşte 40 de milioane lei. Se desfășoară în paralel și urmăresc continuarea și finalizarea unor proiecte privind combaterea consumului de droguri, începute în anii precedenți, facilitând totodată realizarea obiectivelor Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020.

Suntem pregătiţi, puternici şi determinaţi să ducem cu bine la capăt Strategia Antidrog, construită până la orizontul anului 2020. Este pentru noi toţi, cei care am gândit-o şi o punem în aplicare, un pariu cu viaţa. Pentru că sănătatea fizică, spirituală şi morală a comunităţii noastre este premisa şi încununarea a tot ceea ce construim pentru oameni, pentru bunăstarea şi siguranţa lor.    

         Vă mulțumesc pentru implicare și participare.”

Prezenţi la conferinţa dedicată luptei antidrog, prefectul Bucureştiului, domnul Paul Petrovan şi primarul general al Capitalei, domnul Marin Dan Ştefănel, şi-au arătat disponibilitatea şi deschiderea în a derula, în parteneriate concrete, acţiuni comune şi de voluntariat, dedicate luptei antidrog, acest lucru fiind privit nu numai din punctul de vedere al  reprezentanţilor autorităţilor, ci şi ca părinţi conştienţi de pericolul imens al drogurilor. 

Preşedintele CIADO România, domnul academician Constantin Bălăceanu Stolnici, implicat activ şi neobosit în acest proiect dedicat luptei antidrog, a subliniat importanţa voluntariatului, care trebuie dezvoltat în rândul cetăţenilor responsabili. Domnia sa a vorbit despre necesitatea identificării unor noi orizonturi, a unor noi modalităţi de petrecere a timpului, în rândul tinerilor care să le dea o alternativă viabilă la viaţa cotidiană, aşa cum sunt multe din programele noastre.

Membrii ai Parlamentului şi Guvernului Local al Tinerilor Sector 2 sunt implicaţi de către administraţia publică locală a sectorului 2 în multiple proiecte de dezvoltare locală, în domenii de interes precum cel educaţional, social, ştiinţific, de protejare a mediului, cultural, sportiv, urmărind prin toate acestea creşterea participării tinerilor la identificarea şi soluţionarea problemelor proprii, precum şi cele ale comunităţii în care sunt integraţi.

blank