Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a confirmat că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general.

La plecare, Tiberiu Nițu (numit Procuror General al României de fostul prim-ministru Victor Ponta, într-un moment în care asigura și interimatul la Justiție) a reiterat în spațiul public poziția sa față de acuzațiile care i se aduc, în legătură cu Dosarul Oprea:

”Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei. Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare. În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice”.

Nițu a mai atras atenția, în mod public, de faptul că se pregătea să implementeze în sistem doouă proceduri noi. Le credea necesare pentru optimizarea modului în care să se facă Justiție în România:

  1. Regruparea procurorilor la nivelul tribunalului și închiderea parchetelor la nivelul instanței de prim grad de jurisdicție – invocând şi finalizarea studiului de impact care a făcut obiectul unor consultări cu sistemul.
  2. Propria poliţie judiciară, în subordinea procurorului

Rămâne de văzut dacă următorul Procuror General le va considera utile de a fi puse în practică.