Bloggeri, Robert Codescu

Colecţionar de colecţie

Cu acest nou articol îmi voi permite, alături de dumneavoastră, să aflu ce şi cine este colecţionar şi care sunt condiţiile minime ce trebuie îndeplinite, pentru a te putea încadra în această categorie !
Pentru o mai exactă înţelegere a termenilor de „colecţie” şi „colecţionar” vom apela la definiţiile din DEX. Colecţie = 1) Ansamblu de obiecte clasate după anumite principii şi colectate din curiozitate, din intenţii estetice sau ştiinţifice. ~ de monede. ~ de insecte ~ de artă. 2) Serie de publicaţii formând o unitate, apărute în cadrul unei edituri. 3) Acumulare de puroi într-un organ, într-un ţesut sau într-o cavitate a organismului.

blank

Prin urmare nu orice poate avea titulatura de colecţionar şi nu toată lumea se poate lăuda că deţine o colecţie. Dacă ai primit restul la magazin toate cele 4 monede româneşti (1 ban, 5 bani, 10 bani şi 50 de bani) şi dacă ţi-a rămas prin buzunare, din excursia făcută în Europa, toate cele 8 monede ale euro (2 euro, 1 euro, 50 cenţi, 20 cenţi, 10 cenţi, 5 cenţi, 2 cenţi şi 1 cent) ceea ce deţii acum, cu siguranţă nu te include în mod automat în categoria numismaţilor.

O colecţie se face cu dăruire şi pasiune, documentat şi organizat, o colecţie impune implicare financiară şi emoţională, nu se face aşa oricum şi haotic. Colecţionar eşti atunci când, de ziua ta, invitaţii se interesează ce „piese” ai în colecţie şi cam ce anume ţi-ai dori, colecţionar eşti atunci când te duci la târgurile tematice organizate în zona în care locuieşti pentru a ştii care este „mersul” pieţei antichităţilor. Pentru că în cele mai multe cazuri, colecţiile (picturi, cărţi poştale, monede, orologerie, mobilier, etc.) sunt legate de lucruri vechi uitate prin podurile bunicilor.

Dar permiteţi-mi să vă povestesc şi dumneavoastră, cum am ajuns eu colecţionar de ceasuri !!! Aproape fără voia mea, m-am trezit cumpărând din călătoriile mele ca suvenir câte un ceas. Chiar dacă ceasul este „Produto Oficial Licenciado”, cumpărat din „Oficial Store Of …” sau „with the authorisation of …” absolut toate ceasurile mele suvenir strânse din 6 (şase) ţări au inscripţionat pe ele … „Made in China”. Încă o dovadă irefutabilă că cea mai numeroasă naţiune de pe planeta noastră rămâne tot China. În orice caz în colecţia mea sunt şi câteva piese valoroase pe care şi le-ar dori foarte mulţi colecţionari de ceasuri. Aş putea să fac o mică hartă dacă aş aşeza ceasurile mele „turistice” pe o podea în funcţie de locul de cumpărare. Ceasurile mele poate că nu sunt cele mai de senzaţie dar prin prisma faptului că sunt parte a unei colecţii, reuşesc să crească valoric de la un an la altul cu fiecare ticăit al mecanismelor lor.

Acum vorbind de valoarea unei colecţii o să-mi permit să detaliez puţin şi acest subiect: „Cât de valoroasă este o colecţie?”. O colecţie, sau o piesă de colecţie devine valoroasă atunci când există mai multe persoane care doresc să o deţină, adică la fel ca-n economia de piaţă dacă cererea este mare şi oferta este mică atunci valoarea va creşte exponenţial cu cererea existentă pe piaţă. Aici intervin şi „replicile” şi falsurile care vor să-i păcălească pe naivi. Cu replicile sunt de acord fiindcă eşti anunţat dinainte că NU o să ai un „Pres Vaucher” de acum câteva secole cu câteva zeci de euro, dar când cineva îţi solicită câteva sute de euro pentru un „Jo Wightmann” de acum 4 secole pe care „l-a găsit în podul casei bunicilor săi” şi care are un certificat (online) de autenticitate. Decizia cred că aparţine fiecăruia dintre noi şi ţine de capacitatea noastră de înţelegere, financiară, de perspectivă sau toate combinate.

Cu speranţa că acest articol va mai înlăturat, măcar câteva, dintre nedumeririle dumneavoastră îmi voi permite să închei aici această scurtă expunere a mea şi să vă promit că voi reveni pe viitor cu alte articole pe această tematică, aşa că vă rog, respectuos să mai reveniţi cu câte un click pe aici pe site.
Cu stimă şi consideraţie al dumneavoastră sincer acelaşi Robert Codescu !!!

blank