Preotul
Actualitate

Cine este preotul care s-a sinucis la metrou și ce l-a determiant să se arunce în fața trenului

Eremia-Antonel Mîrţ este preotul care s-a aruncat miercuri, 28 iunie, în fața metroului la stația Aviatorilor, Magistrala M2. Episcopia Romană-Catolică din Iași a transmis că preotul avea doar 39 de ani.

Preotul Eremia-Antonel Mîrţ a murit miercuri, 28 iunie, după ce s-a aruncat pe șinele de metrou de la stația Aviatorilor din București, în jurul orei 14.15. Părintele s-a născut pe data de 18 martie 1984, în municipiul Roman din județul Neamț, și avea doar 39 de el. El provenea dintr-o familie cu nouă copii și a fost al șaselea născut. A absolvit școala elementară din satul natal, iar în anul 1999 a fost admis la Seminarul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc din Assisi” Roman, unde. Mîrț a fost admis, în anul 2003, la Postulandatul Franciscan din localitatea Huşi-Corni, județul Vaslui.

În toamna anului următor a început anul de noviciat în localitatea Prăjești, din județul Bacău, iar pe data de 11 septembrie 2005 a profesat pentru prima dată voturile călugărești pentru un an de zile. Tot în anul 2005 și-a început și studiile de teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, pe care le va finaliza cu diploma de Licenţă în Teologie, în anul 2011.

Pe data de 11 septembrie 2010 a depus profesiunea solemnă și a primit obediență pentru conventul „Sfântul Maximilian Kolbe” din localitatea Ljubljana, Slovenia, unde a studiat limba slovenă şi a participat la programul formativ al Seminarului. Eremia-Antonel Mîrț a fost hirotonit diacon în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, de către Excelenţa Sa Mons, în anul 2012. La doar un an distanță a fost hirotonit preot în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, de către Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

Preotul care s-a aruncat în fața metroului avea probleme de sănătate

Părintele s-a întors în conventul din Slovenia, unde a rămas până în anul 2014. El a mai activat și în conventul „Sfântul Francisc din Assisi” din localitatea Cortona, Italia, până în anul 2015. Ulterior, el a primit obediență pentru conventul „Sfinţii Martiri” din localitatea San Zeno, Italia, unde a stat timp de un an. Ulterior, a fost transferat în conventul „Sfântul Iosif de Copertino” din localitatea Osimo, Italia.

Preotul s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate între anii 2019-2022 și a fost nevoit să urmeze un tratament de recuperare atât în România, cât și în afara țării. A primit obediență în anul 2022 pentru conventul „Sfânta Bonaventura” din București, după o recuperare parțială. În tot acest timp, a avut posibilitatea de a-și îmbunătăți starea de sănătate.

„Decesul a survenit în cursul după-amiezii de miercuri, 28 iunie, ora 14:15, în urma unui incident petrecut în staţia de metrou Aviatorilor din Bucureşti. Pr. Eremia Antonel, în ciuda problemelor de sănătate, a fost caracterizat de simplitate, bunătate şi dăruire. Mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru tot binele pe care l-a săvârşit prin acest slujitor al său în Biserică, Ordin şi Provincie, ne rugăm aceluiaşi Tată ceresc să-l ierte şi să-l primească în rândul fericiţilor din cer”, a transmsi Episcopia Romano-Catolică din Iași printr-un comunicat de presă.

blank