China
Life

China a lansat o misterioasă navă spațială reutilizabilă pe orbita Pământului

Pentru a doua oară în doi ani, China a lansat un vehicul reutilizabil clasificat, într-o misiune experimentală misterioasă pe orbita Pământului.

O rachetă Long March 2F care transporta o „navă spațială experimentală” a decolat la 5 august de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan din deșertul Gobi, a anunțat agenția de știri chineză de stat Xinhua.

„Nava spațială expermentală se va afla pe orbită pentru o perioadă de timp înainte de a se întoarce la locul de aterizare programat în China, timp în care verificarea tehnologiei de servicii reutilizabile și pe orbită va fi efectuată conform planului, pentru a oferi sprijin tehnic pentru utilizarea pașnică a spațiului”, a scris Xinhua.

China a lansat o navă spațială experimentală reutilizabilă în septembrie 2020, de asemenea un proiect secret. Vehiculul respectiv – care poate fi sau nu același cu cel care a decolat vineri – a rămas în aer timp de două zile și a eliberat o mică încărcătură utilă pe orbită înainte de a coborî pentru o aterizare în China, notează SpaceNews.

Pentru comparație, avionul spațial X-37B a orbitat în jurul Pământului timp de peste 800 de zile în ultima sa misiune misterioasă, a șasea pentru programul X-37B.