Business, Featured

Ce trebuie să știi înainte de a face proiectul unei case?

Orice proiect de construcție trebuie să urmeze serie de etape preliminare, pe parcursul cărora proprietarul ia deciziile definitive despre cum vrea să arate viitoarea locuință. Se analizează toate opțiunile, se pun în balanță avantajele și dezavantajele, se estimează costurile totale și se mai fac unele ajustări, în cazul în care acestea depășesc bugetul disponibil, apoi se trece la acțiune.

Dacă și tu te pregătești să faci o astfel de investiție și ești la prima experiență de acest gen, te învățăm ce trebuie să faci înainte de a trece la întocmirea proiectului și la etapa de execuție.

 

Stabilirea bugetului

În primul rând, când demarezi o astfel de investiție, trebuie să știi de câți bani ai nevoie și de ce sumă dispui. Bugetul necesar variază în funcție de preferințele pe care le ai pentru viitoarea casă, la costul terenului și al materialelor adăugându-se plata proiectantului, a constructorilor și cheltuielile necesare pentru obținerea tuturor avizelor.

O greșeală pe care o fac mulți constă în faptul că nu iau în considerare cheltuielile neprevăzute, care vor apărea cu siguranță pe parcurs. De aceea, este indicat să pui deoparte 20% din totalul cheltuielilor estimate, în bani cash, pentru a putea apela la ei oricând va fi nevoie.    

Alegerea terenului și a zonei

Înainte de a demara proiectul trebuie să te decizi unde vrei să locuiești – la țară, în oraș, mai aproape de periferie, în centru – apoi să cauți un teren în zona respectivă. Află apoi care sunt prețurile zonei și verifică dacă terenul pe care l-ai ales are acces facil la rețelele de utilități. Mai sunt o serie de alte amănunte importante, cum ar fi căile de acces, existența în apropiere a unor magazine, stații de transport în comun și alte facilități.

Trebuie să știi și că înainte de faza de proiectare există o serie de studii de teren care trebuie efectuate. Ele sunt foarte importante pentru determinarea situațiilor reale ale amplasamentului. Studiile de teren reprezintă baza oricărei documentații de proiectare peste care nu se poate trece, iar câteva exemple dintre acestea sunt: studiul geotehnic, studiul de trafic, studiul topografic, studiul de însorire, auditul energetic etc.

În cazul în care deții deja un teren de casă, lucrurile se simplifică, doar că va trebui să te mulțumești cu ce îți oferă zona în care este amplasat, fără a mai avea posibilitatea să alegi.

Ce fel de casă îți dorești

A doua decizie importantă este legată de tipul de casă pe care vrei să-l construiești. Alegerea se face în funcție de numărul membrilor familiei, dar gândind și în perspectivă mai îndelungată. O casă este o investiție pe termen lung și trebuie să te gândești că între timp familia ar putea deveni mai numeroasă, vei primi în vizită rude sau prieteni, astfel că vei avea nevoie de mai mult spațiu decât strictul necesar.

Poți opta pentru o casă doar cu parter sau o casă cu etaj ori cu mansardă, dar e bine să știi că atunci când construiești o casă, cele mai multe costuri se alocă pentru fundație și acoperiș. În cazul unei case fără etaj, aceste două componente sunt mai extinse, prin urmare, costurile vor fi mai mari, însă locuința conferă un plus de confort, fiind mai spațioasă.

Din ce materiale vrei să construiești

Alegerea materialelor este un alt pas preliminar întocmiri proiectului viitoarei case, iar sarcina cade tot în seama proprietarului. Firește, dacă nu te pricepi foarte bine la construcții te poți consulta cu specialiști, pentru a afla ce variante ai la dispoziție și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.

Principalele materiale din care se construiesc casele în România sunt cărămida, lemnul și BCA-ul. Atunci când faci alegerea, trebuie să ții cont de rezistența fiecărui tip de material, durabilitatea în timp, calitățile izolatoare, garanția pe care o oferă producătorul și, bineînțeles, costurile.

După ce ai stabilit toate acestea și ești sigur că nu mai vrei să schimbi nimic, următorul pas este întocmirea proiectului. Pentru asta ai nevoie de un specialist pe care îl poți găsi cu ușurință, apelând o firmă de arhitectură și design interior. Aici poți beneficia de o serie de servicii, începând de la planificare strategică, continuând cu design și sfârșind cu facilitățile de management.

Practic, serviciile se extind pe toată durata proiectului, iar asta de scutește de multe bătăi de cap.

blank